CryptoCoinsInfoClub.com

Hukum Bitcoin Zaharuddin

Apakah Bitcoin Halal

Apakah Bitcoin Halal

Menjana pendapatan mengumpul BitCoin Melalui Platform Terbaik EthTrade Apabila melibatkan kepada satu satu hukum, ianya melibatkan banyak sumber, perkara dan aspek juga musyawarah kerana ianya memerlukan persepakatan untuk mendapatkan satu kata sepakat dan ianya semestinya lebih layak untuk di bahas oleh mereka mereka yang sememangnya mempunyai ilmu dalam hal ini. Di bawah ada beberapa hujah yang boleh dilihat untuk mengatakan hukum dalam penggunaan bitcoin atau mata wang digital ini Disini admin tidak mengatakan bahawa admin tidak bersetuju dengan apa yang di katakan oleh Dr Zaharuddin, tetapi Dr Zaharuddin ada menyebut 2 bank iaitu Bank Eropah dan Bank Amerika yang mungkin mereka ini pengawal atau regulator terhadap penggunaan dan penghasilan wang kertas atau dipanggil juga wang fiat. Sedangkan Bitcoin adalah satu mata wang yang decentralized atau berpusat yang tidak ada sesiapa yang mengawal atau tiada regulator Orang pertama yang mencipta Bitcoin di katakan orang jepun (Kononnya kerana tidak dapat di pastikan) iaitu Satoshi Nakamoto. Apa tujuan Bitcoin di hasilkan dan mengapa ianya di "decentralized" kan? "Individu2 yg mewujudkan crypto currency nie mereka berpandangan jauh,dan melihat bagaimana institusi perbankan mengaut keuntungan besar dari charge,tax and etc. Dan mereka mencari solution utk keluar daripada ditekan oleh institusi perbankan, sebab itu crypto tidak diwakili oleh perbankan tapi di sokong serta di pacu oleh real demand ya ini (comunity). "Siapa comunity yg di maksud kan. (anda semua para jutawan) Zaman institusi perbankan sedang ditekan dan mengalami inflasi yg tngi oleh masyarakat dunia yg telah merubah ekonomi globalisasi dgn menyokong kewujudan digital currency ini,sekali gus mendesak bank dunia,dan seluruh perbankan seantero dunia untuk terpaks Continue reading >>

Matawang Kripto | Bitcoin, Etherium, Litecoin Dan Lain-lain Matawang Digital - Hukum Bitcoin. Halal Atau Haram? Oleh Ustaz Zaharuddin

Matawang Kripto | Bitcoin, Etherium, Litecoin Dan Lain-lain Matawang Digital - Hukum Bitcoin. Halal Atau Haram? Oleh Ustaz Zaharuddin

Hukum Bitcoin. Halal atau Haram? oleh Ustaz Zaharuddin It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page... Hukum Bitcoin. Halal atau Haram? oleh Ustaz Zaharuddin Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula quarta decima et quinta decima. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Continue reading >>

Hukum Bitcoin. Halal Atau Haram? | Forex

Hukum Bitcoin. Halal Atau Haram? | Forex

Information | Currency | Markets | Fx | Video | Assets | Lesson | Trading Ramai orang nak kaya, tapi kita sebagai Islam patut mengkaji dahulu sesuatu perkara sebelum kita menceburinya. Berikutan pencerahan dari Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman mengenai bitcoin. Alhamdulillah, selamat mendalami ilmu Ethtrade - invest in bitcoin-ethereum-usd | Passive income investments | Cryptocurrency automatic trader. Web link: Informasi di Line/Wa/telegram/call/sms: +6282313892425. Terimakasih. Ustaz tak faham cryptography kene Tanya orang yang faham HTTPS yang Alim dlm agama kau orang percaya ke bitcoin ni? kau orang beli satu tengok kalau nak tau betoi ke idak. pulangan nye 30% sebulan!!!!! atau 360% setahun!!!!!!! main mesin di kedai mesin..haram atau tidak? plz some one muslim brother explain in english about bitcoin haram or halal .... what he says can some one translate in english what he says aboutbitcoin is bitcoin allow in islam if allow then tell me bitcoin trading in bittrex and poloniex are halaal or haraam Bank kenakan riba bitcoin free tax dan bebas riba di situ jelas hukum halal. Yang mana kurang cerdik baik diam dari berbahas bab bitcoin sebab nampak sangat kurang cerdik.Tonton dan hadam baik baik link hukum bitcoin. Bitcoin Is Halal Under The Laws of Islam - NEWSBTC Continue reading >>

Pakar Ekonomi Islam Bitcoin Harus Tapi

Pakar Ekonomi Islam Bitcoin Harus Tapi

Pakar ekonomi Islam, Dr Zaharuddin Abd Rahman memaklumkan hukum memiliki adalah harus untuk simpan nilai dan melawan inflasi namun menegaskan wajib tahu tentang risiko nilai sedia ada yang mungkin burst seperti buih yang meningkat sangat tinggi dalam tempoh sangat cepat hingga akhirnya meletup dan kerugian yang teruk adalah risiko yang juga perlu diambil kira. Dalam pos Facebook beliau, Dr Zaharuddin berkata Bitcoin boleh dianggap sebagai wang walaupun ia bukan legal tender. Hal ini juga boleh dibaca dari kitab fiqh silam malah terdapat pengharaman menurut mazhab Hanbali khususnya bagi sesebuah kerajaan untuk membatalkan wang yang digunapakai oleh rakyatnya. sama ada hasil ciptaan pemerintah sebelum itu ataupun wang persendirian yang valid di sisi sesuatu komuniti, katanya dalam point pertama ulasan ringkas beliau di Facebook. Jelasnya lagi, hukum Harus jatuh untuk memiliki Bitcoin bagi membeli barang kerana ada kedai yang menerima bitcoin sebagai bayaran. Pastikan membeli bitcoin di exchange yang sah untuk mengelakkan ditipu. Tidak punyai info yang cukup berkenaan tempat membelinya serta kredibilitinya adalah suatu gharar yang MESTI dielakkan, katanya/ Tambahnya, Bitcoin melalui proses penempaan (mining) yang ketat dengan teknologi block chain yang mengikat setiap transaksi juga berdasarkan formula mathematik yang sukar dirosakkan atau ditipu. Ditambah lagi distributed public ledger yang telus di antara pihak miner. Beliau juga berkata setakat kajian hingga kini, beliau tidak menjumpai unsur gharar yang besar. Juga terdapat teknik yang berfungsi seperti digital signature bagi setiap transaksi yang begitu rumit ditiru, katanya. Tetapi, Dr Zaharuddin berkata unsur gharar boleh wujud jika tiada yang tepat dikeluarkan oleh exchange dan jika ditipu oleh pihak yang mendakwa Continue reading >>

Hukum Penggunaan Matawang Bitcoin

Hukum Penggunaan Matawang Bitcoin

Beberapa minggu kebelakangan ini, telah viral mengenai is jangkitan ransomware Wannacry yang telah menjangkiti berjuta-juta komputer seluruh dunia. Ransomare ini akan mengunci atau encypt data-data yang disimpan dalam komputer anda dan sekiranya ingin mendapatkan kembali data-data milik and, anda perlu membayar sedikit wang pampasan (ransom). Wang pampasan ini pulah mestilah dibayar dalam matawang Bitcoin. Bitcoin adalah satu matawang digital yang telah diperkenalkan oleh seorang atau sekumpul pengaturcara di bawah nama Satoshi Nakamoto. Ianya telah diperkenalkan kepada umum pada tahun 2009. Pada peringkat awal, ianya banyak digunakan untuk membuat transaksi di pasaran gelap. Mengikut carian, ketika artikel ini ditulis, belum terdapat lagi fatwa yang dikeluarkan mengenai Bitcoin. Walaubagaimanapun, Ustaz Zaharuddin, seorang ustaz yang pakar dalam bidang perbankan Islam telah mengatakan hukumnya gharar, atau dalam bahasa Melayunya bermaksud tidak jelas. Apabila gharar, seeloknya kita elakkan untuk mengelakkan masalah lain yang mungkin timbul. Sila tonton video di bawah untuk penjelasan lanjut: Mengikut pendapat Ustaz Zaharuddin, penggunaan Bitcoin adalah tidak sama dengan matawang ringgit di mana ianya boleh dipantau untuk mengelakkan penipuan antara penjual dan pembeli. Di Malaysia, setiap transaksi wang ringgit akan dipantau oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Buat masa ini, tiada lagi fatwa rasmi yang dikeluarkan di Malaysia memandangkan Bitcoin merupakan perkara yang baru diperkatakan beberapa tahun kebelakangan ini. Continue reading >>

Hukum Bitcoin - Ulasan Dr Zaharuddin Pakar Muamalat Islam - Hibah Harta

Hukum Bitcoin - Ulasan Dr Zaharuddin Pakar Muamalat Islam - Hibah Harta

Dr Zaharuddin Abd Rahman Bitcoin boleh dianggap sebagai wang walaupun ia bukan legal tender. Hal ini juga boleh dibaca dari kitab fiqh silam malah terdapat pengharaman menurut mazhab Hanbali khususnya bagi sesebuah kerajaan untuk membatalkan wang yang digunapakai oleh rakyatnya. sama ada hasil ciptaan pemerintah sebelum itu ataupun wang persendirian yang valid di sisi sesuatu komuniti. Panjang lagi huraian bab ini cuma tidak sesuai di ruang ini buat masa ini. Bitcoin juga disebut sebagai virtual currency menurut IMF. Boleh mainkan fungsi hampir serupa dengan wang kertas yang dikenali sebagai mata wang fiat. Mata wang fiat dan mata wang digital masing-masing tiada nilai instrinsik. Namun masih layak dianggap wang dalam dunia moden apabila ia mencukupi beberapa ciri wang yang disebut oleh ramai ulama silam dan moden. Bezanya, mata wang fiat dicipta oleh kerajaan dan nilainya berdasarkan banyak faktor ekonomi sesebuah negara dan juga demand supply. Manakala mata wang digital (bitcoin etc) dicipta oleh pihak anonymous & nilainya juga melalui demand and supply. Cuma penciptaan terhad kepada 21 juta unit sahaja dan ini menjadikan nilainya hanya bergantung kepada demand supply dan keyakinan ramai terhadap sistemnya. Harus memiliki Bitcoin untuk simpan nilai dan melawan inflasi. Namun WAJIB TAHU risiko nilai sedia ada mungkin burst seperti buih yang meningkat sangat tinggi dalam tempoh sangat cepat akhirnya meletup dan kerugian teruk adalah risiko juga. Harus memiliki Bitcoin untuk membeli barang kerana ada kedai yang menerima bitcoin sebagai bayaran. Pastikan beli bitcoin di exchange yang sah untuk mengelakkan ditipu. Tidak punyai info yang cukup berkenaan tempat membelinya serta kredibilitinya adalah suatu gharar yang MESTI dielakkan. Bitcoin melalui proses penempaan (mining Continue reading >>

Apa Itu Bitcoin ?

Apa Itu Bitcoin ?

Atau dalam bahasa lebih mudah, matawang digital (digital currency). Bitcoin dicipta oleh Satoshi Nakamoto pada Januari 2009. Berbeza dengan virtual currency, Bitcoin boleh digunakan sebagai medium pertukaran untuk memiliki sesuatu barang dan perkhidmatan dalam dunia sebenar. Sudah tentu oleh oleh mereka yang menerima bitcoin sebagai mode of payment. Bitcoin juga adalah digital currency yang bersifat decentralized. Maksudnya, tidak seperti Ringgit Malaysia yang dikawal oleh Bank Negara Malaysia (BNM), Bitcoin tidak ada financial regulator seperti BNM.Memandangkan ia adalah decentralized digital currency, ada satu aktiviti penting yang membolehkan bitcoin ini berfungsi dengan baik sebagai matawang iaitu bitcoin mining. Setakat ini saya tidak pernah terlibat dalam apa-apa transaksiBitcoin. Dan saya lebih melihat Bitcoin sebagai medium of exchange. Whether the currency a century from now is based on gold, seashells, shark teeth, or a piece of paper (as today), people will be willing to exchange a couple of minutes of their daily labor for a Coca-Cola or some Sees peanut brittle. In the future the U.S. population will move more goods, consume more food, and require more living space than it does now. People will forever exchange what they produce for what others produce. Sekiranya ia adalah aset pelaburan sekalipun, maka sudah tentu rule of investmentterpakai. Antaranya, berhati-hati dengan peluang yang menjanjikan dapat menjadi jutawan bitcoin dengan sekelip mata. Sekiranya Bitcoin sudah disepakati sebagai matawang.Maka sudah tentu hukum Shariah bay sarf diguna pakai. Hukumnya sama seperti jual beli emas, perak dan duit kertas. Sekiranya Bitcoin ini akhirnya menjadi komoditi digital sahaja, maka jual beli lah sesuka hatimu. Kita tunggu sekiranya Shariah scholarmembuat peny Continue reading >>

Zaharuddin.net

Zaharuddin.net

Bitcoin & Crypto Berubah Berubah Menjadi Haram Apabila... Walaupun Bitcoin boleh menjadi harus pembeliannya untuk simpanan dan transaksi sebagai perantara pembelian (medium of exchange) dek kerana keyakinan terhadap sistem sekuriti utuh 'block chain', 'digital signature' dan 'distributed ledger', namun hukumnya masih boleh berubah menjadi HARAM atau ditegah disebabkan beberapa faktor luaran seperti berikut .. Beliau berpendapat perbincangan panjang lebar oleh ulama silam, antaranya para ulama dari mazhab Hanafi dan ulama mazhab-mazhab lain menyebut sekitar 57 bentuk perbuatan yang membatalkan puasa adalah tindakan yang kurang sesuai. Malah ia juga amat digemari oleh ulama masa kini sehingga terdapat yang menghabiskan masa begitu lama untuk merangka fatwa, berijtihad dan meletakkan kaedah bagi sesuatu perbuatan. Adakalanya ia adalah isu yang tidak memerlukan perhatian begitu mendalam. Merokok, keluar darah haid atau nifas dan hilang aqal adalah dipersetujui secara sepakat ulama membatalkan puasa. Adapun yang tidak disepakati, boleh dibincangkan cuma jangan sampai ia mengambil perhatian utama kita apabila berada di dalam Ramdhan. Sebagai panduan,berikut disertakan beberapa hukum secara ringkas berkaitan puasa yang kerap ditanya oleh orang ramai. Air mazi adalah air yang keluar dari kemaluan lelaki atau perempuan kerana naik syahwat. Banyak persoalan berkenaan keluarnya air mazi semasa berpuasa, samada ia membatalkan puasa atau tidak.? Continue reading >>

Zaharuddin - Hi Mi Nht - Video Hi Mi Full Hd Hay Nht

Zaharuddin - Hi Mi Nht - Video Hi Mi Full Hd Hay Nht

zaharuddin - Hi mi nht - Video hi mi full hd hay nht Forex Halal &Amp; Haram &Amp; Beza Dengan Saham- Dr Zaharuddin 2015 [Forex Halal Atau Haram] Certified Forex, Binary & Crypto Broker with Unlimited $1000 Practice Account! + Now Trade & Buying Most Crypto Currency (ETH,BTC,XRP,NEO...) THIS... RN Channel | Kisah Nyata Bpk.Anjar Zaharuddin, Hutang 300 Juta LUNAS!!! Rismanto Nugroho Seorang mantan pengusaha yang bangkrut, terpuruk dan memiliki hutang 300 Juta lebih, mampu bangkit kembali setelah di perkenalkan bisnis 3i-Networks oleh Bpk.Sarno dan semua hutang yang di... Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman : Talaqqi Kitab Al Azkar Januari 2018 MURSHIDtv Disampaikan oleh Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman bertempat di Masjid Al Khairiyyah Taman Sri Gombak pada 14 Januari 2018. Hadis Menyesatkan Kecuali Bagi Alim Ulama - Dr. Zaharuddin Geng Muslim Hadis Menyesatkan Kecuali Bagi Alim Ulama - Dr. Zaharuddin. . SEMOGA ADA MANFAAT.. Sekiranya kami telah memuat naik sebarang bahan hak cipta secara salah, sila hantar mesej kami dan kami akan... Bolehkah Tukar Mazhab? [email protected] Melakukan Sesuatu - Dr Zaharuddin Geng Muslim Tukar Mazhab, Sebelum @ Selepas Melakukan Sesuatu - Dr Zaharuddin. . SEMOGA ADA MANFAAT.. Sekiranya kami telah memuat naik sebarang bahan hak cipta secara salah, sila hantar mesej kami dan... PAS & AMANAH Putus saudara? Jahil Betul Puak Ni - Dr. Zaharuddin Geng Muslim PAS & AMANAH Putus saudara, Jahil Betul Puak Ni - Dr. Zaharuddin . . SEMOGA ADA MANFAAT.. Sekiranya kami telah memuat naik sebarang bahan hak cipta secara salah, sila hantar mesej kami dan... Ada Juga Ulama' Yg Berbeza Pendapat Sebab Kepentingan Politik - Dr Zaharuddin Geng Muslim Ada Juga Ulama' Yg Berbeza Pendapat Sebab Kepentingan Politik - Dr Zaharuddin. . SEMOGA ADA MANFAAT.. Sekiranya kami t Continue reading >>

Bitcoin - Duit Yang Disukai Penjenayah? - Dr Zaharuddin Abd Ra...

Bitcoin - Duit Yang Disukai Penjenayah? - Dr Zaharuddin Abd Ra...

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video Bitcoin - Duit Yang Disukai Penjenayah? - Dr Zaharuddin Abd Ra... ~ Antara soalan yang paling kerap ditanya ~ Semakin ramai peniaga yang menggunakan bitcoin ~ Tiada jaminan yang duit akan diselamatkan Bitcoin tu dah macam utoken ke? Scam nampaknye? Internet lembab plak skg ni asyik tersangkut je Kat sini pun lembap..dr kul 3 hujan smpai skrg Tapi System Wang sekarang pun berdasar Wang yang tak ada nilai yang sebenar - Fiat currency. bukan skim tu tuan saiful..bitcoin tu mcm currency..mcm dollar..ringgit..euro sistem wang skrg difatwa harus oleh ulama2 skrg klau tk silap..sbab faktor aulawiyat..keutamaan masyarakat..klau nk lbih tahu boleh rujuk ustaz2 yg mahir bidg kewangan Risiko sendiri pikir sendiri.... yg nak , memang lah ada kepentingan. yg taknak pula sebab sifat waspada pun salah satu fitrah manusia... Tapi jawapan diberi bagi hukum bitcoin pun sama dan boleh digunakan untuk sistem kewangan sekarang berlandaskan fiat currency, di mana Wang kertas tu tiada nilai sebenar(intrinsic value). Itu yang kemusykilannya. Bkn ke jawapan ustaz lbh kpd bitcoin tkde pemantauan yg sepatutnya ke? Bkn atas dasar fiat money ke apa. Fiat money tu mcm duit skrg ada pemantauan. Tu yg bezakan Lakornthaiboran 2 years ago GenFK.com is a free online Facebook Video Downloader. This tool generate video download link to save Facebook videos online without any install required.Video download is available in two resolution wherever available i.e. High-Definition (HD) videos and Standard-Definition (SD) videos. HD videos are better than SD videos in terms of quality and also bulkier in file size. Both formats can be played on wide range of devices like MAC, PC, laptop, mobiles, etc. Continue reading >>

Hukum Bitcoin. Halal Atau Haram?

Hukum Bitcoin. Halal Atau Haram?

Ramai orang nak kaya, tapi kita sebagai Islam patut mengkaji dahulu sesuatu perkara sebelum kita menceburinya. Berikutan pencerahan dari Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman mengenai bitcoin. Alhamdulillah, selamat mendalami ilmu Setuju dgn ustaz, walaubagaimanapon, sy dh pun trlibat dgn dunia jual beli bitcoin ni, bile harga naik, saya jual sebahagian btc dr simpanan utk beli emas.. Bagus lagi penjudi main bitcoin daripada main nombor ekor.. Bitcoin ada naik dan turun saja. Nombor ekor ada 4 angka. Inilah tandanya dunia semakin maju, sistem ict semakin berkembang. Perkerjaan hanya kepada bitcoin. Yang bertani, menternak. Perkerjaan sumber makanan semua kerja bitcoin sudah. Sekarang kita makan pun guna tu bitcoin juga. Nanti tiada lagi judi nombor ekor. Syrikat2 bitcoin semakin banyak. Banyak orang hanya mengunakan hphone untuk bitcoin. Bitcoin menguasi mata wang sudah. 1 jutah orang kalah 10dollar pasti 10 jutah itu daripada syrikat bitcoin. Senanglah kaya kau bitcoin. Bitcoin adalah satu bentuk mata wang digital yang dicipta dan wujud secara elektronik. Bitcoin tidak bercetak seperti dollar, euro atau ringgit. Ia merupakan contoh pertama kategori wang yang semakin meningkat *_dikenali sebagai cryptocurrency._* *Apa yang menjadikannya berbeza daripada mata wang normal?* Bitcoin boleh digunakan untuk membeli barang barang elektronik. Dari segi ini, ia seperti wang normal konvensional, dollar, euro, yen atau ringgit dan juga didagangkan secara digital. Walau bagaimanapun, ciri ciri yang paling penting bitcoin dan perkara yang menjadikan ia berbeza dari wang konvensional, adalah cara ia diagihkan. Tiada institusi tunggal mengawal rangkaian bitcoin itu. Ini membuatkan sesetengah orang senang dengannya kerana bank yang besar tidak dapat mengawal wang mereka. Seorang pembuat peris Continue reading >>

Hukum Bitcoin Konsultasi Kesehatan Dan Tanya Jawab Pendidikan Islam

Hukum Bitcoin Konsultasi Kesehatan Dan Tanya Jawab Pendidikan Islam

Saya Aji saya mau bertanya apa hukumnya berinvestasibitcoindan bertransaksi denganbitcoin/crypto currency ? hal ini sangat penting untuk dibahas, sebab masih sangat jarang ulama/ustadz yg membahasnya, syukron Bismillah was shalatu was salamu ala Rasulillah, wa badu, Sebelum membahas mengenai hukum bitcoin, kita akan memahami hakekat dari bitcoin. Karena dengan memahami hakekat kasus yang menjadi objek kajian, kita bisa melakukan takyif fiqh (pendakatan fiqh) dalam memahami kasus tersebut. Hukum terhadap suatu kasus, adalah turunan dari bagaimana seseorang melihatnya. (Majmu Fatawa, 6/295) Dari sekian situs yang menjelaskan bitcoin, ada satu situs yang memberi penjelasan paling mudah dipahami sebagai berikut, Bitcoin adalah sebuah mata uang digital yang tersebar dalam jaringan peer-to-peer yang tersebar di seluruh dunia. Jaringan ini memiliki sebuah buku akuntansi besar bernama Blockchain yang dapat diakses oleh publik, dimana didalamnya tercatat semua transaksi yang pernah dilakukan oleh seluruh pengguna Bitcoin, termasuk saldo yang dimiliki oleh tiap pengguna. (forumbitcoin.co.id) * Peer to Peer adalah adalah suatu teknologi sharing resource dan service antara satu komputer dan komputer yang lain. Continue reading >>

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah Dalam dunia kewangan, satu teknologi atau penemuan baru yang paling hipster setakat ini adalah Bitcoin. Mungkin anda pernah dengar pasal pelaburan Bitcoin, tentang status halal haram Bitcoin, scam Bitcoin, dan ada yang kaitkan Bitcoin dengan MLM. Ada yang sangat taksub dengan Bitcoin sehingga sanggup berhenti kerja. Anda mungkin pernah cuba google what is Bitcoin, dan jumpa ayat lebih kurang macam ini: Bitcoin adalah satu cryptocurrency atau matawang digital yang bersifat decentralized dan menggunakan teknologi blockchain. Agak-agak anda faham tak? Cryptocurrency? Blockchain? Decentralised? Teknologi-teknologi ini sebenarnya agak complicated even orang kerja IT pun pecah kepala juga nak faham. Tapi, cara paling senang untuk faham Bitcoin adalah dengan menganggap ia sebagai emas digital. Kenapa emas? Kenapa bukan macam duit ringgit (duit fiat)? Nama pun coin, duit lah tu kan? Macam ini. Sebab ia tak sama dengan duit Ringgit/Dollar adalah dari 3 segi: 1. Nilai duit berbeza ikut negara dan nilai dia bergantung kepada prestasi negara tersebut contoh, kalau negara perang, matawang akan jatuh. Tapi nilai Bitcoin dan emas sama di mana-mana dalam dunia ini. 2. Duit diuruskan oleh bank, Bitcoin diuruskan oleh pengguna sendiri (atau mungkin lebih tepat; oleh teknologi). 3. Duit boleh dicetak ikut keperluan, Bitcoin dan emas hanya boleh dilombong dan jumlahnya terhad. Jadi ia lagi mirip macam emas, berbanding duit fiat. Dan, ia menjadi platform terbaik jual beli di alam digital, sebab ia memang lahir secara digital dengan bertujuan untuk menjadi matawang digital. Persamaan dengan duit biasa? Keduanya boleh digunakan untuk beli barang atau servis yang guna sistem online (walaupun tak banyak lagi sistem/bisnes yang terima Bitcoin di Continue reading >>

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join?

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join?

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join? Apa Kata Bank Negara Malaysia & Fatwa Malaysia Cuba tengok gambar di atas? Apa yang anda nampak? Seunit Bitcoin pada awal tahun 2013 hanyalah bersamaan dengan $13 USD, tetapi pada hari ini ia menjangkau lebih daripada $1,100 USD. Gila ke apa Bitcoin ni? Baca dulu daripada BNM yang pernah mengeluarkan kenyataan pada tahun 2014 berkenaan dengan Bitcoin seperti berikut: Bitcoin (mata wang digital) tidak diiktiraf sebagai sah diperlakukan di Malaysia. Bank Negara Malaysia tidak mengawal selia urus niaga Bitcoin. Orang ramai diingatkan supaya berhati-hati terhadap risiko berkaitan penggunaan mata wang digital tersebut. Habis tu nak buat apa pulak dengan Bitcoin ni? BNM pun tak iktiraf ianya sebagai matawang. Apa Kata Majlis Fatwa Malaysia Berkenaan Bitcoin? Mungkin anda tidak dapat akses Blog Fatwa Malaysia seperti di atas, jadi kami screenshot untuk anda. Kalau nak view arkibweb tersebut, boleh ke: Hukum penggunaan bitcoin sebagai medium untuk bermuamalat Kalau malas nak baca panjang sangat atau kecik sangat gambar tersebut, secara kesimpulannya: Dari sudut ekonomi Islam, Bitcoin tidak sesuai dijadikan matawang kerana: Boleh dimasuki unsur spekulasi yang melampau Nilainya juga tidak stabil dan boleh naik secara mendadak Tidak dikawal oleh mana-mana badan berautoriti Kesimpulannya, tak perlulah nak sertai mana-mana skim melombong Bitcoin di Malaysia ni. Takut nanti pelaburan anda hangus, atau Bitcoin anda tidak boleh digunakan, atau masa anda terbuang begitu saja, tak pun anda terlibat di dalam aktiviti yang haram dari segi undang-undang dan juga Islam. Hidup pun mesti tak tenteram Banyak Lagi Pelaburan Halal Lagi Menguntungkan Bagi pelaburan pula, kita boleh guna pakai konsepHigh Risk, High Return;bergantun Continue reading >>

Nice #bitcoin Cryptocurrency & Persoalan Hukum - Dr,zaharuddin Abd Rahman -video | News | Pinterest | Cryptocurrency

Nice #bitcoin Cryptocurrency & Persoalan Hukum - Dr,zaharuddin Abd Rahman -video | News | Pinterest | Cryptocurrency

nice #Bitcoin Cryptocurrency & Persoalan Hukum - Dr,Zaharuddin Abd Rahman -VIDEO African American Art Community's Response to Black Lives Matter the-gasoline-station: America 1968 2015 TIMEs Baltimore Cover With Aspiring Photographer Devin Allen Source: TIME [68 pictures] The Week-End Selection n244 A German newspaper gets creative with its point-of-purchase sales. Things have gone so badly after the 2016 Trump election, that even Introverts are out in the crowds marching and protesting! If something is wrong, fix it. But train yourself not to worry, worry fixes nothing. Wanna get out of a creative rut? This handy infographic will sort you RIGHT out. 40 Ways to Stay Creative: Being and staying creative is important in all areas of your work and personal life. Everyone can be creative in any type of job and situation. 25 pictures that show brutal reality of poverty in 1960s and 1970s Manchester and Salford Child at end of alleyway, Manchester 1972 Powerful Photos Of Manchester Slums - Flashbak IDIOT Megan Kelly, of FOX News Making a comment like this is disgraceful! Talk about an appeal to racism. World War One realities pictured: 30 emotive images A British sentry stands at his post at sunrise in France, March 1915 [Mark Powell] bic biro Drawing on a 1878 newspaper - musch more beyond/ besides information/ data - social ong Forget Natures Majesty. These Photos Show Wildlifes Goofy Side Forget Natures Majesty. These Photos Show Wildlifes Goofy Side Smart News Smithsonian They're honestly fit for a goth fairy queen. NYC-based artist Lirika Matoshi hand-creates the most AMAZING embellished fishnet tight 100 Inspirational and Motivational Quotes of All Time! (34) Faberge unveils first Imperial egg in 99 years Faberge unveils first Imperial egg in 99 years! The "Faberge Pea Continue reading >>

More in ethereum

  • What Is A Nonce In Bitcoin?

    Introducing nonces, hash functions, and mining - Here, we'll cover a series of terms and concepts that, on the face of ...

    ethereum May 9, 2018
  • Trik Trading Bitcoin

    Pada tulisan kali ini, kita akan membahas tentang Cara Trading Bitcoin Untuk Pemula. Dalam kasus yang akan kita bahas k...

    ethereum May 10, 2018
  • Am200 Ethereum Miner

    WARNING: THINKING OF CLOUD MINING? DON'T! Click the "report" link. It's just below the submission or comment body. Auto...

    ethereum Mar 29, 2018
  • Ethereum Hard Fork New Coin

    HODL THAT! #5 Ethereum with Hard Fork and Free Money in CRYPTOCURRENCY NEWS / INVESTING IN CRYPTOCOINS AND TOKENS This ...

    ethereum Mar 29, 2018
  • Ethereum Contract Tutorial

    This series of tutorials will take you through building your first dappan adoption tracking system for a pet shop! This...

    ethereum Mar 28, 2018
  • Istilah Dalam Cryptocurrency

    Home Bitcoin Istilah - Istilah Dalam Dunia Cryptocurrency Yang Sering Didengar Istilah - Istilah Dalam Dunia Cryptocurr...

    ethereum May 10, 2018
  • Sell Ethereum

    How do I sell ETH received as mining rewards? This seems like a simple question but how would one go about selling one'...

    ethereum Mar 29, 2018
  • Vip Bitcoin Indonesia Down

    How to predict up and down the bitcoin price before we trade With the "Advanced Chart" feature available in VIP.Bitcoin...

    ethereum May 10, 2018
  • Blockchain Log In

    What is a blockchain wallet and why do I need one? A question asked by many who are venturing into the field of cryptoc...

    ethereum May 10, 2018