CryptoCoinsInfoClub.com

Hukum Bitcoin Malaysia

Apa Itu Bitcoin ?

Apa Itu Bitcoin ?

Atau dalam bahasa lebih mudah, matawang digital (digital currency). Bitcoin dicipta oleh Satoshi Nakamoto pada Januari 2009. Berbeza dengan virtual currency, Bitcoin boleh digunakan sebagai medium pertukaran untuk memiliki sesuatu barang dan perkhidmatan dalam dunia sebenar. Sudah tentu oleh oleh mereka yang menerima bitcoin sebagai mode of payment. Bitcoin juga adalah digital currency yang bersifat decentralized. Maksudnya, tidak seperti Ringgit Malaysia yang dikawal oleh Bank Negara Malaysia (BNM), Bitcoin tidak ada financial regulator seperti BNM.Memandangkan ia adalah decentralized digital currency, ada satu aktiviti penting yang membolehkan bitcoin ini berfungsi dengan baik sebagai matawang iaitu bitcoin mining. Setakat ini saya tidak pernah terlibat dalam apa-apa transaksiBitcoin. Dan saya lebih melihat Bitcoin sebagai medium of exchange. Whether the currency a century from now is based on gold, seashells, shark teeth, or a piece of paper (as today), people will be willing to exchange a couple of minutes of their daily labor for a Coca-Cola or some Sees peanut brittle. In the future the U.S. population will move more goods, consume more food, and require more living space than it does now. People will forever exchange what they produce for what others produce. Sekiranya ia adalah aset pelaburan sekalipun, maka sudah tentu rule of investmentterpakai. Antaranya, berhati-hati dengan peluang yang menjanjikan dapat menjadi jutawan bitcoin dengan sekelip mata. Sekiranya Bitcoin sudah disepakati sebagai matawang.Maka sudah tentu hukum Shariah bay sarf diguna pakai. Hukumnya sama seperti jual beli emas, perak dan duit kertas. Sekiranya Bitcoin ini akhirnya menjadi komoditi digital sahaja, maka jual beli lah sesuka hatimu. Kita tunggu sekiranya Shariah scholarmembuat peny Continue reading >>

Hukum Duit Digital Bitcoin Halal Atau Haram

Hukum Duit Digital Bitcoin Halal Atau Haram

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar sahabat pembaca setia dan juga yang pertama kali terjumpa blog ini. Dah baca ke entri sebelum ini pengalaman masam manis berniaga di bulan Ramadan. Kali ini Abangnak berkongi ekonomi yang jadi sebutan ramai iaitu apa hukum Bitcoin dalam ekonomi Islam. Mohon seminit LIKE page kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Dunia bergerak semakin pantas apabila internet diperkenalkan kepada dunia pada akhir tahun 90 an. Budaya kehidupan manusia sangat berubah sehingga banyak gajet-gajet dahulu sudah menjadi sejarah sehingga tidak dikenali oleh generasi Y. Begitu juga teknologi kewangan atau lebih dikenali sebagai Fintech telah mengubah budaya kewangan dunia. Wang kertas sudah mula diganti dengan duit digital seperti paypal, alipay dan terkini duit digital bitcoin. Abang sudah biasa menggunakan duit digital sejak awal tahun 2000. ketika itu menggunakan paypal, egold, stormpay dan beberapa lagi kaedah pembayaran digital yang kini sudah tiada. Mula diperkenalkan kepada Bitcoin pada tahun 2008 ketika itu harga untuk setiap bitcoin hanya beberapa sen dollar sahaja. Masa artikel ini ditulis harga terkini bitcoin adalah USD2700. Antara sebab kenaikan harga bitcoin adalah kerana banyak Kerajaan telah mengiktiraf bitcoin sebagai duit digital yang terbaru adalah negara Jepun. Baru-baru ini ketika banyak website di dunia diserang oleh ransomware, penyerang meminta bayaran menggunakan Bitcoin, itu menjadiakan bitcoin semakin terkenal. Di Malaysia ramai yang pening dan keliru dengan duit digital Bitcoin sebab banyak syarikat pelaburan onlineyang menjadikan bitcoin sebagai platform pelaburan dari fungsi utamanya sebagai duit digital. Ramai yang terbakar tangan dan rugi banyak setelah syarikat pelaburan online gulung tikar kerana Continue reading >>

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah Dalam dunia kewangan, satu teknologi atau penemuan baru yang paling hipster setakat ini adalah Bitcoin. Mungkin anda pernah dengar pasal pelaburan Bitcoin, tentang status halal haram Bitcoin, scam Bitcoin, dan ada yang kaitkan Bitcoin dengan MLM. Ada yang sangat taksub dengan Bitcoin sehingga sanggup berhenti kerja. Anda mungkin pernah cuba google what is Bitcoin, dan jumpa ayat lebih kurang macam ini: Bitcoin adalah satu cryptocurrency atau matawang digital yang bersifat decentralized dan menggunakan teknologi blockchain. Agak-agak anda faham tak? Cryptocurrency? Blockchain? Decentralised? Teknologi-teknologi ini sebenarnya agak complicated even orang kerja IT pun pecah kepala juga nak faham. Tapi, cara paling senang untuk faham Bitcoin adalah dengan menganggap ia sebagai emas digital. Kenapa emas? Kenapa bukan macam duit ringgit (duit fiat)? Nama pun coin, duit lah tu kan? Macam ini. Sebab ia tak sama dengan duit Ringgit/Dollar adalah dari 3 segi: 1. Nilai duit berbeza ikut negara dan nilai dia bergantung kepada prestasi negara tersebut contoh, kalau negara perang, matawang akan jatuh. Tapi nilai Bitcoin dan emas sama di mana-mana dalam dunia ini. 2. Duit diuruskan oleh bank, Bitcoin diuruskan oleh pengguna sendiri (atau mungkin lebih tepat; oleh teknologi). 3. Duit boleh dicetak ikut keperluan, Bitcoin dan emas hanya boleh dilombong dan jumlahnya terhad. Jadi ia lagi mirip macam emas, berbanding duit fiat. Dan, ia menjadi platform terbaik jual beli di alam digital, sebab ia memang lahir secara digital dengan bertujuan untuk menjadi matawang digital. Persamaan dengan duit biasa? Keduanya boleh digunakan untuk beli barang atau servis yang guna sistem online (walaupun tak banyak lagi sistem/bisnes yang terima Bitcoin di Continue reading >>

Mata Wang Bitcoin: Halal Atau Haram?

Mata Wang Bitcoin: Halal Atau Haram?

EVOLUSI mata wang berubah dari barangan, kulit kerang, besi, emas, perak, kertas dan sebagainya. Apa yang dianggap berharga oleh masyarakat, maka itulah mata wang diterima pakai. Hari ini, timbul pula bitcoin yang sohor kini dan dikatakan, mudah serta senang diterima pakai dalam transaksi digital. Masyarakat heboh mencari hukum, sama ada halal atau haram bitcoin ini. Banyak pandangan yang dirujuk sama ada ulama dan pakar kewangan Islam. Pendapat yang diberikan nyata berbeza. Mufti Shawki Allam dari Mesir mengharamkan bitcoin atas dasar elemen perjudian. Ia juga membuka pintu kepada pengubahan wang haram. Pengarah Hal Ehwal Turki juga menyatakan, bahawa bitcoin adalah bertentangan dengan Islam kerana ia tidak dikawalselia. Ramai yang cuba untuk memahami kompleksiti kerana ia sesuatu yang baharu bagi semua orang. Kebanyakan pengasas mata wang digital berpendapat, logik adalah faktor utama. Sentralisasi mata wang menyebabkan banyak kesusahan dan peraturan maka mereka memilih sesuatu yang menyenangkan dan lari dari konsep tradisional. Peliknya, sehingga ke hari ini masih belum ketentuan siapakah pengasas bitcoin yang misteri di sebalik nama, Satoshi Nakamoto. Di mana puncanya dan apakah tujuannya masih menjadi tanda tanya. Bitcoin adalah salah mata wang kripto yang lahir secara digital. Digunakan sebagai mata wang untuk memastikan keselamatan sesuatu transaksi. Jadi, semua transaksi dijalankan menerusi kod. Tidak dikawal oleh mana-mana negara, nilainya ditentukan oleh masyarakat. Menariknya, kajian dari Forum Kewangan Islam 2016 (IMF) menunjukkan nilai bitcoin lebih tinggi dari minyak, emas dan euro. Menurut majalah The Guardian, terdapat 800 mata wang digital yang bernilai RM383 billion! Selain dari bitcoin, mata wang kripto melahirkan banyak lagi mata wang lain yang dike Continue reading >>

Hukum Penggunaan Matawang Bitcoin

Hukum Penggunaan Matawang Bitcoin

Beberapa minggu kebelakangan ini, telah viral mengenai is jangkitan ransomware Wannacry yang telah menjangkiti berjuta-juta komputer seluruh dunia. Ransomare ini akan mengunci atau encypt data-data yang disimpan dalam komputer anda dan sekiranya ingin mendapatkan kembali data-data milik and, anda perlu membayar sedikit wang pampasan (ransom). Wang pampasan ini pulah mestilah dibayar dalam matawang Bitcoin. Bitcoin adalah satu matawang digital yang telah diperkenalkan oleh seorang atau sekumpul pengaturcara di bawah nama Satoshi Nakamoto. Ianya telah diperkenalkan kepada umum pada tahun 2009. Pada peringkat awal, ianya banyak digunakan untuk membuat transaksi di pasaran gelap. Mengikut carian, ketika artikel ini ditulis, belum terdapat lagi fatwa yang dikeluarkan mengenai Bitcoin. Walaubagaimanapun, Ustaz Zaharuddin, seorang ustaz yang pakar dalam bidang perbankan Islam telah mengatakan hukumnya gharar, atau dalam bahasa Melayunya bermaksud tidak jelas. Apabila gharar, seeloknya kita elakkan untuk mengelakkan masalah lain yang mungkin timbul. Sila tonton video di bawah untuk penjelasan lanjut: Mengikut pendapat Ustaz Zaharuddin, penggunaan Bitcoin adalah tidak sama dengan matawang ringgit di mana ianya boleh dipantau untuk mengelakkan penipuan antara penjual dan pembeli. Di Malaysia, setiap transaksi wang ringgit akan dipantau oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Buat masa ini, tiada lagi fatwa rasmi yang dikeluarkan di Malaysia memandangkan Bitcoin merupakan perkara yang baru diperkatakan beberapa tahun kebelakangan ini. Continue reading >>

Hukum Bitcoin Menurut Pandangan Dr Zaharuddin

Hukum Bitcoin Menurut Pandangan Dr Zaharuddin

Hukum Bitcoin Menurut Pandangan Dr Zaharuddin Hukum Bitcoin Menurut Pandangan Dr Zaharuddin Berikut adalah pandangan UstazDr ZaharuddinAbd Rahman berkenaan isu dan hukum bitcoin mengikut Islam. Penjelasan ini telah disiarkan dalam wawancara beliau diAstro Oasis 106 dan Astro Maya HD pada 23 Disember 2017. Bitcoin boleh dianggap sebagai wang walaupun ia bukan legal tender. Hal ini juga boleh dibaca dari kitab fiqh silam malah terdapat pengharaman menurut mazhab Hambali khususnya bagi sesebuah kerajaan untuk membatalkan wang yang digunapakai oleh rakyatnya, sama ada hasil ciptaan pemerintah sebelum itu ataupun wang persendirian yang valid di sisi sesuatu komuniti. Bitcoin juga disebut sebagai virtual currency menurut IMF. Boleh mainkan fungsi hampir serupa dengan wang kertas yang dikenali sebagai mata wang fiat. Mata wang fiat dan mata wang digital masing-masing tiada nilai instrinsik. Namun masih layak dianggap wang dalam dunia moden apabila ia mencukupi beberapa ciri wang yang disebut oleh ramai ulama silam dan moden. Bezanya, mata wang fiat dicipta oleh kerajaan dan nilainya berdasarkan banyak faktor ekonomi sesebuah negara dan juga demand supply. Manakala mata wang digital (bitcoin etc) dicipta oleh pihak anonymous & nilainya juga melalui demand and supply. Cuma penciptaan terhad kepada 21 juta unit sahaja dan ini menjadikan nilainya hanya bergantung kepada demand supply dan keyakinan ramai terhadap sistemnya. Harus memiliki Bitcoin untuk simpan nilai dan melawan inflasi. Namun WAJIB TAHU risiko nilai sedia ada mungkin burst seperti buih yang meningkat sangat tinggi dalam tempoh sangat cepat akhirnya meletup dan kerugian teruk adalah risiko juga. untuk membeli barang kerana ada kedai yang menerima bitcoin sebagai bayaran. Pastikan beli bitcoin di exchange yang sah un Continue reading >>

Muamalat.my - Pelaburan Bitcoin: Harus Atau Haram? Atau... | Facebook

Muamalat.my - Pelaburan Bitcoin: Harus Atau Haram? Atau... | Facebook

Pelaburan Bitcoin: Harus atau Haram? Atau Scam? Banyak betul soalan sebegini dalam ruangan inbox. Sejujurnya saya akui, isu berkenaan bitcoin atau cryptocurrency perlu kepada kajian khusus sama ada peringkat master atau Phd. Namun ia memerlukan kepakaran yang tinggi dalam dunia digital dan sistem monetari Islam. Namun atas permintaan ramai untuk komen isu ini, di sini saya berikan beberapa idea asas tentang bitcoin. Terutama ditujukan khas kepada mereka yang terpengaruh dengan skim-skim pelaburan berasaskan bitcoin. 1. Bitcoin semakin popular dengan perkembangan teknologi IT dan komputer, khasnya dengan adanya teknologi P2P dan seterusnya membawa kepada teknologi blockchain yang menjadi asas kepada penggunaan bitcoin. 2. Bitcoin diterima umum sebagai mata wang cryptocurrency dan bitcoin bukan satu-satunya cryptocurrency yang wujud di dunia ini ada lagi pelbagai jenis lain seperti etherium, litecoin dan lain-lain. Bitcoin menjadi popular kerana permintaan terhadapnya dan penerimaan masyarakat cyber sebagai alat pembayaran. Bahkan sesiapa sahaja boleh cipta crypto currency sendiri, menggunakan asas blockchain technology, 3. Antara sebab utama menjadikan bitcoin diterima ialah kerana ia bersifat decentralized iaitu tidak dikawal oleh mana-mana autoriti kewangan, dan tidak perlu kelulusan mana-mana autoriti untuk pemindahan, namun ia dikawal oleh satu sistem public ledger yang dinamik untuk memastikan ia tidak diduplikasi atau 'dipalsukan'. 4. Hakikat mudah difahami, bitcoin ialah komoditi crypto yang biasa, tetapi apabila diterima umum sebagai alat pembayaran, maka jadilah ia mata wang internet. Bitcoin tidak didasari oleh apa-apa aset seperti emas dan perak, ia sama seperti wang fiat yang tidak didasari oleh apa-apa aset pendasar. Bezanya wang fiat diiktiraf melalui lega Continue reading >>

Hukum Pelaburan Bitcoin. Pelaburan Bitcoin Halal?

Hukum Pelaburan Bitcoin. Pelaburan Bitcoin Halal?

Hukum pelaburan Bitcoin di Malaysia: Bitcoin merupakan antara pilihan utama untuk pelaburan matawang digital! Apa itu pelaburan Bitcoin di malaysia: pelaburan Bitcoin Halal? Matawang Digital, atau Cryptocurrency, yang dahulunya kelihatan asing kini telah menjadi salah satu produk pelaburan popular untuk pelabur di Malaysia. Servis dagangan matawang digital bukanlah sesuatu yang baru, malah telah didagang di laman dagangan sejak sekian lama. Lebih 150 syarikat di seluruh dunia telah menggunakan matawang digital sewaktu membuat urus niaga. Bitcoin adalah satu bentuk mata wang digital, yang dicipta dan digunakan secara elektronik. Tiada siapa yang mengawalnya. Bitcoins tidak dicetak, seperti Dolar, Euro atau Ringgit Malaysia- Bitcoin yang dihasilkan oleh manusia menggunakan komputer di seluruh dunia, dengan menggunakan perisian untuk menyelesaikan masalah matematik. Bitcoin adalah crytocurrency atau matawang digital yang bersifat decentralized dan menggunakan teknologi Blockchain! Bitcoin telah melahirkan sebuah metode unik untuk mencatat semua transaksi keuangan yang terjadi tanpa perlu mengandalkan sistem perbankan yang ada. Teknologi tersebut dikenal dengan nama Blockchain. Tidak peduli seberapa berhasilnya mata uang digital ini, teknologi yang menggerakkannya itulah yang sangat penting. Blockchain merupakan sistem lejar elektronik awam yang menyimpan database data para pengguna. Intinya, database transaksi disimpan oleh banyak pihak atau komputer yang tersebar di jaringan itu sendiri. Bitcoin mempunyai potensi untuk membuatkan seseorang yang terlibat dalam pelaburan meraih keuntungan, tetapi volatility membuatkan nilainya tidak menentu. Sebagai langkah berjaga-jaga, wang yang anda tukarkan ke dalam bentuk crypto haruslah wang yang anda sanggup untuk kehilangannya. Mal

Hukum Bitcoin Konsultasi Kesehatan Dan Tanya Jawab Pendidikan Islam

Hukum Bitcoin Konsultasi Kesehatan Dan Tanya Jawab Pendidikan Islam

Saya Aji saya mau bertanya apa hukumnya berinvestasibitcoindan bertransaksi denganbitcoin/crypto currency ? hal ini sangat penting untuk dibahas, sebab masih sangat jarang ulama/ustadz yg membahasnya, syukron Bismillah was shalatu was salamu ala Rasulillah, wa badu, Sebelum membahas mengenai hukum bitcoin, kita akan memahami hakekat dari bitcoin. Karena dengan memahami hakekat kasus yang menjadi objek kajian, kita bisa melakukan takyif fiqh (pendakatan fiqh) dalam memahami kasus tersebut. Hukum terhadap suatu kasus, adalah turunan dari bagaimana seseorang melihatnya. (Majmu Fatawa, 6/295) Dari sekian situs yang menjelaskan bitcoin, ada satu situs yang memberi penjelasan paling mudah dipahami sebagai berikut, Bitcoin adalah sebuah mata uang digital yang tersebar dalam jaringan peer-to-peer yang tersebar di seluruh dunia. Jaringan ini memiliki sebuah buku akuntansi besar bernama Blockchain yang dapat diakses oleh publik, dimana didalamnya tercatat semua transaksi yang pernah dilakukan oleh seluruh pengguna Bitcoin, termasuk saldo yang dimiliki oleh tiap pengguna. (forumbitcoin.co.id) * Peer to Peer adalah adalah suatu teknologi sharing resource dan service antara satu komputer dan komputer yang lain. Continue reading >>

Mata Wang Digital Daripada Kaca Mata Syariah

Mata Wang Digital Daripada Kaca Mata Syariah

Mata wang digital daripada kaca mata syariah MATA wang adalah perkara utama dalam syariah kerana ia diperlukan sebagai alat pertukaran antara manusia (untuk mengelak pertukaran secara tukaran barangan) dan sebagai satu alat ukuran untuk penilaian (barang atau perkhidmatan) serta tanda aras penyimpanan nilai sesuatu barang atau perkhidmatan. Dalam bahasa mudah, mata wang bukan barang dan perkhidmatan tetapi ia diperlukan untuk membeli kedua-duanya. Prinsip syariah berkenaan mata wang dikenali sebagai hukum al-sarf atau pertukaran mata wang dengan mata wang. Hukum ini penting kerana riba atau faedah yang diharamkan oleh syariah terjadi apabila berlaku pertukaran wang dengan wang atau barang tertentu dengan barang tertentu. Dalam hadis Rasulullah SAW, ia disebut sebagai pertukaran emas dengan emas, perak dengan perak, gandum dengan gandum, barli dengan barli, kurma dengan kurma dan garam dengan garam. Para ulama bersepakat bahawa sebab kenapa emas dan perak termasuk dalam hadis ini adalah kerana sifat dan peranannya sebagai alat pertukaran atau mata wang (al-thamaniyyah). Mengenai barangan lain yang disebut dalam hadis ini, ulama berbeza pandangan. Setiap barangan yang boleh dimakan mampu berlaku riba apabila terjadinya pertukaran secara bertangguh antara barang makanan yang sama seperti beras dengan beras atau dengan barang makanan lain seperti beras serta gandum. Tetapi riba tidak mungkin berlaku dalam pertukaran antara beras dengan minyak sawit mentah kerana komoditi yang belum diproses itu tidak boleh dimakan. Kepentingan utama dalam perbincangan syariah tentang mata wang ialah riba atau cara menjauhi diri daripada amalan itu yang diharamkan dan merupakan dosa besar. Riba hanya boleh berlaku melalui pertukaran satu mata wang dengan mata wang yang lain (sama ada yang s Continue reading >>

Revolusi Bitcoin Syariah - Revolusi Bitcoin

Revolusi Bitcoin Syariah - Revolusi Bitcoin

Anda mungkin telah merancang untuk masa hadapan. Merancang amat digalakkan dalam islam. Dengan merancang sesuatu, perjalan hidup seseorang akan mudah dipandu walaupun terkadang ia masih perlu dibaiki untuk mencapai matlamat. Dunia ekonomi dan kewangan menjadi fokus utama setiap individu untuk mencapai matlamat kehidupan. Berjimat, menyimpan dan melabur menjadi faktor utama untuk menambah pendapatan atau mendapatkan lebihan dalam urusniaga harian selain pendapatan tetap. Artikel ini telah dipetik melalui majalah Islam dalam ruangan forum ekonomi. Saya cuba memahami dan meneliti untuk diperjelaskan ke bahasa yang lebih difahami. Harapan saya artikel ini memberi manfaat terhadap pelabur dan pengguna Bitcoin atau dalam sebarang pengurusan kewangan. Saya tidak begitu selesa untuk menjawab sebarang pertanyaan berhubung hukum terutama di dalam sistem muamalat yang melibatkan sistem kewangan. Tidak ramai yang mampu menjawab persoalan ekonomi Islam kerana pengkhususannya teramat rapat dengan penggunaan hukum hakam yang berkaitan. Justeru itu adalah lebih baik saya menggunakan kaedah perbandingan atau membiarkan sahaja ia berlalu tanpa persoalan lain. Artikel ini, juga telah dicetak di dalam buku 'Merancang Simpanan dan Pelaburan Bitcoin'. Masyarakat Islam terutama negara-negara Islam atau memiliki rakyar Islam sukar membuat tafsiran terhadap masalah-masalah kewangan dan perbankkan yang berkaitan dengan Islam. Jika ada sekali pun, mereka banyak bergantung kepada keputusan Jabatan Mufti atau dari orang-orang yang berautoriti. Negara dunia pertama berlumba-lumba mempamerkan kehebatan mereka terutama di dalam bidang ekonomi dan kewangan. Pasaran wang dunia semakin merosot akibat dari perbuatan manipulasi serta ketamakan. Berlakunya ketidakselesaan bagi segelintir umat Islam berhubu Continue reading >>

Jawatankuasa Fatwa Dapatkan Pendapat Pakar Berkaitan Bitcoin

Jawatankuasa Fatwa Dapatkan Pendapat Pakar Berkaitan Bitcoin

Jawatankuasa Fatwa dapatkan pendapat pakar berkaitan Bitcoin Foto fail menunjukkan seorang lelaki menggunakan telefon pintarnya melintasi Mesin Juruwang Automatik (ATM) untuk matawang Bitcoin di Hong Kong. FOTO AFP KEPUTUSAN sama ada menghukumkan haram atau tidak terhadap penggunaan Bitcoin iaitu mata wang kripto atau digital tidak boleh dibuat secara terburu-buru sebaliknya memerlukan kajian secara menyeluruh. Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Othman berkata, perkara berkenaan memerlukan satu kajian menyeluruh oleh pakar sebelum dibentangkan dan diputuskan di peringkat Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Agama Islam (MKI). Perkara ini tidak boleh satu negeri mendahului dengan memutuskannya secara sendirian. Ia kena ada kajian menyeluruh oleh panel pakar syariah terdiri daripada profesor dilantik di peringkat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Seterusnya hasil kajian itu dibawa ke peringkat muzakarah dihadiri mufti dan ahli dilantik. Selepas itu barulah dibawa ke peringkat negeri. Maknanya, ada tiga peringkat," katanya ketika dihubungi hari ini. Beliau diminta menjelaskan hukum berkaitan Bitcoin selepas Mufti Besar Mesir Shawqi Allam mendakwa penggunaan mata wang kripto itu adalah dilarang dalam Islam kerana ia boleh menjurus kepada perbuatan jenayah. Tambah Shawqi, mata wang itu juga boleh menjadi sumber kewangan yang stabil dan terjamin kepada pengganas dan kumpulan penjenayah ketika ini. Bitcoin dilancarkan pada 2009 oleh orang atau kumpulan orang tidak dikenali bawah nama Satoshi Nakamoto. Mengulas lanjut, Abdul Rahman berkata, banyak aspek perlu diambil kira dalam memutuskan sesuatu hukum mengenai perkara itu dan ia tidak boleh melihat kepada sebuah negara saja. Malah katanya, pandangan daripada negara Arab lain seperti Arab Saudi dan Kuwait ju Continue reading >>

Apakah Bitcoin Halal

Apakah Bitcoin Halal

Menjana pendapatan mengumpul BitCoin Melalui Platform Terbaik EthTrade Apabila melibatkan kepada satu satu hukum, ianya melibatkan banyak sumber, perkara dan aspek juga musyawarah kerana ianya memerlukan persepakatan untuk mendapatkan satu kata sepakat dan ianya semestinya lebih layak untuk di bahas oleh mereka mereka yang sememangnya mempunyai ilmu dalam hal ini. Di bawah ada beberapa hujah yang boleh dilihat untuk mengatakan hukum dalam penggunaan bitcoin atau mata wang digital ini Disini admin tidak mengatakan bahawa admin tidak bersetuju dengan apa yang di katakan oleh Dr Zaharuddin, tetapi Dr Zaharuddin ada menyebut 2 bank iaitu Bank Eropah dan Bank Amerika yang mungkin mereka ini pengawal atau regulator terhadap penggunaan dan penghasilan wang kertas atau dipanggil juga wang fiat. Sedangkan Bitcoin adalah satu mata wang yang decentralized atau berpusat yang tidak ada sesiapa yang mengawal atau tiada regulator Orang pertama yang mencipta Bitcoin di katakan orang jepun (Kononnya kerana tidak dapat di pastikan) iaitu Satoshi Nakamoto. Apa tujuan Bitcoin di hasilkan dan mengapa ianya di "decentralized" kan? "Individu2 yg mewujudkan crypto currency nie mereka berpandangan jauh,dan melihat bagaimana institusi perbankan mengaut keuntungan besar dari charge,tax and etc. Dan mereka mencari solution utk keluar daripada ditekan oleh institusi perbankan, sebab itu crypto tidak diwakili oleh perbankan tapi di sokong serta di pacu oleh real demand ya ini (comunity). "Siapa comunity yg di maksud kan. (anda semua para jutawan) Zaman institusi perbankan sedang ditekan dan mengalami inflasi yg tngi oleh masyarakat dunia yg telah merubah ekonomi globalisasi dgn menyokong kewujudan digital currency ini,sekali gus mendesak bank dunia,dan seluruh perbankan seantero dunia untuk terpaks Continue reading >>

Al Halal Wal Haram Fil Bitcoin

Al Halal Wal Haram Fil Bitcoin

Ana diminta untuk memberi komen tentang status hukum penggunaan bitcoin, maka di sini ana cuba untuk memberikan penjelasan secara mudah dan ilmiah berlandaskan neraca ilmu Islam. Ulama Islam membahagikan ajaran Islam kepada tiga teras utama iaitu aqidah, ibadah dan muamalah. Aqidah adalah teras ajaran terhadap keyakinan ajaran Islam, manakala ibadah pula adalah teras ajaran bagaimana mengabdikan diri kepada tuhan, dan muamalat pula adalah tentang urusan manusia dengan perkara duniawi. Sudah pasti bitcoin bukanlah isu akidah mahupun ibadah. Maka, usul fiqh yang perlu digunakan untuk berinteraksi dengan kedudukan bitcoin adalah usul fiqh dalam hal muamalat. Kaedahnya berbunyi, Hukum asal dari sesuatu (muamalah) adalah mubah sampai ada dalil yang melarangnya (memakruhkannya atau mengharamkannya) Dalam erti kata lain, apa-apa barang mahupun servis adalah harus untuk dijual asalkan menepati kehendak asal jual beli iaitu aqad (persetujuan antara penjual dengan pembeli) dan tiada unsur haram yang dibuktikan jelas. Maka kedudukan asal bitcoin mahupun transaksi dan penggunaannya adalah halal dan harus menurut kaedah di atas kerana tiada dalil yang menunjukkan bitcoin terlibat dengan hal-hal yang haram dalam hal muamalat semisal penjualan babi, alcohol, riba dan gharar. Adakah bitcoin matawang? Adakah bitcoin komoditi? Ataupun sekuriti? Rujuk perbahasannya di sini . Ana membuat kesimpulan yang bitcoin ini tidak menepati syarat dalam ketiga-tiga kumpulan berkenaan. Bitcoin perlu berada dalam kumpulan yang baru iaitu digital commodity (komoditi digital). Genre baru ini perlu diwujudkan kerana bitcoin memiliki ciri-ciri yang unik yang tidak dapat disamakan dengan tiga kumpulan tersebut. Tidak mungkin ianya matawang kerana sifat matawang sepatutnya stabil. Mana mungkin seketul karip Continue reading >>

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join?

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join?

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join? Apa Kata Bank Negara Malaysia & Fatwa Malaysia Cuba tengok gambar di atas? Apa yang anda nampak? Seunit Bitcoin pada awal tahun 2013 hanyalah bersamaan dengan $13 USD, tetapi pada hari ini ia menjangkau lebih daripada $1,100 USD. Gila ke apa Bitcoin ni? Baca dulu daripada BNM yang pernah mengeluarkan kenyataan pada tahun 2014 berkenaan dengan Bitcoin seperti berikut: Bitcoin (mata wang digital) tidak diiktiraf sebagai sah diperlakukan di Malaysia. Bank Negara Malaysia tidak mengawal selia urus niaga Bitcoin. Orang ramai diingatkan supaya berhati-hati terhadap risiko berkaitan penggunaan mata wang digital tersebut. Habis tu nak buat apa pulak dengan Bitcoin ni? BNM pun tak iktiraf ianya sebagai matawang. Apa Kata Majlis Fatwa Malaysia Berkenaan Bitcoin? Mungkin anda tidak dapat akses Blog Fatwa Malaysia seperti di atas, jadi kami screenshot untuk anda. Kalau nak view arkibweb tersebut, boleh ke: Hukum penggunaan bitcoin sebagai medium untuk bermuamalat Kalau malas nak baca panjang sangat atau kecik sangat gambar tersebut, secara kesimpulannya: Dari sudut ekonomi Islam, Bitcoin tidak sesuai dijadikan matawang kerana: Boleh dimasuki unsur spekulasi yang melampau Nilainya juga tidak stabil dan boleh naik secara mendadak Tidak dikawal oleh mana-mana badan berautoriti Kesimpulannya, tak perlulah nak sertai mana-mana skim melombong Bitcoin di Malaysia ni. Takut nanti pelaburan anda hangus, atau Bitcoin anda tidak boleh digunakan, atau masa anda terbuang begitu saja, tak pun anda terlibat di dalam aktiviti yang haram dari segi undang-undang dan juga Islam. Hidup pun mesti tak tenteram Banyak Lagi Pelaburan Halal Lagi Menguntungkan Bagi pelaburan pula, kita boleh guna pakai konsepHigh Risk, High Return;bergantun Continue reading >>

More in ethereum

  • Cryptokitties Price

    People have spent over $1M buying virtual cats on the Ethereum blockchain Launched a few days ago, CryptoKitties is ess...

    ethereum May 10, 2018
  • Ethereum Protocol

    You are responsible for your own computer security. If your machine is compromised you will lose your ether, access to ...

    ethereum May 10, 2018
  • Bitcoin Heist Review

    Suspect in Icelands Big Bitcoin Heist escapes prison REYKJAVIK, Iceland A prisoner in Iceland suspected of mastermindin...

    ethereum May 10, 2018
  • Bitcoin Atm Malaysia 2017

    The Bitcoin ATM Map is no longer maintained. Please try CoinATM Radar for more current data. Contact us to add a Bitcoi...

    ethereum May 10, 2018
  • Bitcoin Co Id Apk

    obt-lo a partir de Google Play: Bitcoin.co.id Trading Platform (Unreleased) APK Verso Histrica do Bitcoin.co.id Trading...

    ethereum May 10, 2018
  • Ethereum Hashrate Distribution

    The word mining originates in the context of the gold analogy for crypto currencies. Gold or precious metals are scarce...

    ethereum Apr 14, 2018
  • Ethereum Transfer Id

    How to know if a transaction went through or not? (out of gas) Apparently when sending transactions from an Account ins...

    ethereum May 9, 2018
  • Syarat Daftar Bitcoin

    Cara Daftar Bitcoin di PT. Bitcoin Indonesia Cara Daftar Bitcoin di PT. Bitcoin Indonesia Cara Daftar Bitcoin di PT. Bi...

    ethereum May 10, 2018
  • 0.02 Btc To Idr

    1 Bitcoin = 111 381 537.96 Rupiah Indonesia 2 Bitcoin = 222 763 075.91 Rupiah Indonesia 3 Bitcoin = 334 144 613.87 Rupi...

    ethereum May 10, 2018