CryptoCoinsInfoClub.com

Harga Bitcoin Malaysia Hari Ini

Harga Bitcoin Terus Naik Dan Menaik!

Harga Bitcoin Terus Naik Dan Menaik!

Harga bitcoin terusnaik dan menaik! | Assalamualaikum & salam sejahtera. Kadar tukaran1BTC dengan Ringgit malaysia hari ini adalah bersamaan dengan MYR30,497! 1nilai yang cukup besar! Cuba korang bayangkan, jika korang beli awal dulu,sewaktu harganya masih rendah, berapakah keuntungan yang bakal korang dapatsekarang? Ramai sebenarnya yang mengeluh harga bitcoin dah semakinmahal dan dah tak mampu nak beli. Dan tahukah korang yang harganya semakinmeningkat? Jadi semakin lama korang menunggu masa yang sesuai untuk beli,semakin tidak mampulah untuk memiliki bitcoin ini. Kalau tengok pada trending harga BTC ni, ianya pernah turunserendah MYR16,000 kemudian terus naik dan naik sehinggalah pada nilaiMYR30,497 hari ini! maka, lahirnya ramai jutawan-jutawan BTC di malaysia dandunia secara keseluruhannya! Mungkin ramai yang masih belum terdedah dengan duit digitalni. Dan ada pula yang dah tahu, tapi masih ragu-ragu. Tak kurang juga yang dahtahu, dan memang nak beli, tapi tiada duit! Jadi apa yang boleh mereka lakukanhanyalah melihat jumlah kenaikan yang semakin mengila! Pada kami mudah. Mula sekarang dan jangan tunggu lagi. Ini bukanskim cepat kaya! Ini bukan MLM. Ini semua atas usaha kita sendiri. kita buat,kita yang dapat. Tak buat, tak dapat apa-apa la kan? Beli BTC dan simpan. Tak mampunak beli 1 btc, beli 0.1btc. Tak mampu nak beli 0.1, kita belilah 0.01. Takmampu juga, belilah nilai yang paling kecil, RM3! Ha, murah kan? Google kan ada? Cuba cari. Ada macam-macam info. Billionairedunia pun ada yang bercerita pasal bitcoin ni. Jadi, masih ada yang kurangpercaya dengan duit digital? Memang benar, ada group-group kecil yangmemanipulasikan bitcoin dengan buat duit digital sendiri. Orang yang dah mulakabur dengan kekayaan, terus percaya! Kesudahannya kena tipu dan katalah yangb Continue reading >>

Harga Bitcoin Meroket, Nyaris Tembus Rp 100 Juta

Harga Bitcoin Meroket, Nyaris Tembus Rp 100 Juta

Harga Bitcoin Meroket, Nyaris Tembus Rp 100 Juta Harga bitcoin terus meroket seiring bermunculannya regulasi pendukung di beberapa negara. Lonjakan harga mata uang digital bitcoin masih berlanjut. Mengacu pada data coindesk.com, pada perdagangan Kamis (2/11), harga bitcoin sempat mencapai US$ 6.922,9 atau sekitar Rp 93,8 juta per bitcoin. Ini artinya, harga meroket lebih dari 600% dibandingkan akhir tahun lalu. Dengan perkembangan tersebut, kapitalisasi pasar bitcoin menembus US$ 115,3 miliar atau setara Rp 1,56 triliun. Lonjakan harga bitcoin terjadi setelah CME, bursa bitcoin di Amerika Serikat (AS), mengumumkan rencananya untuk meluncurkan bursa berjangka bitcoin tahun ini. CME mengklaim, rencana tersebut tinggal menunggu persetujuan dari regulator. Dapatkan informasi terkini seputar ekonomi dan bisnis langsung lewat email Anda Email sudah ada dalam sistem kami, silakan coba dengan email yang lainnya. Terimakasih Anda Telah Subscribe Newsletter KATADATA Maaf Telah terjadi kesalahan pada sistem kami. Silahkan coba beberapa saat lagi Silahkan mengisi alamat email dengan benar Kami telah mengupayakan dengan regulator. Mereka mengerti aplikasi kami dan mereka sangat-sangat memahami model yang kami rancang dengan sangat-sangat baik, kata CEO CME Group Terry Duffy seperti dikutip CNBC. Keberadaan produk semacam itu dipercaya bakal membuat lebih banyak investor institusi masuk ke pasar mata uang digital. Hal ini turut mendongkrak harga bitcoin. Rencananya, penyelesaian transaksi untuk kontrak berjangka bitcoin bakal dilakukan secara tunai (cash-settled) dengan mengacu pada CME CF Bitcoin Reference Rate (BRR) yang sudah diluncurkan pada November 2016 lalu. Sejauh ini, munculnya regulasi-regulasi pendukung mata uang digital di berbagai negara terus menjadi katalis bagi kenai Continue reading >>

Prediksi Harga Bitcoin 2018 Menurut Beberapa Ahli

Prediksi Harga Bitcoin 2018 Menurut Beberapa Ahli

Prediksi Harga Bitcoin 2018 Menurut Beberapa Ahli Seperti yang kita ketahui, Bitcoin benar-benar menjadi Cryptocurrency (Mata Uang Kripto) nomor 1 di dunia pada tahun 2017 ini, lalu bagaimana prediksi harga bitcoin 2018 nanti? Mampukah untuk naik lebih tinggi dibandingkan harga saat ini? Bitcoin merupakan mata uang kripto dengan teknologi Blockchain yang mustahil di atur nilainya oleh institusi, pemerintah, bahkan penciptanya sendiri. Jadi sangat jelas jika pertumbuhan nilai Bitcoin murni hanya dipengaruhi oleh kekuatan Supply (Penawaran) dan Demand (Permintaan) saja. Bagaimana perkembangan atau prediksi harga bitcoin 2018? Nilai tukar Bitcoin (BTC) ke US Dollar (USD) saat ini (19 Oktober 2017) adalah $ 5,660.10 / 1 BTC (sekitar Rp. 75 Juta / 1 BTC), harga yang benar-benar tinggi untuk mata uang kripto. Bitcoin (BTC) sudah naik sekitar 490% selama tahun 2017 ini, dari harga tertinggi bulan Januari 2017 $ 1,175 / 1 BTC sampai Harga tertinggi Oktober 2017 $ 5,864 / 1 BTC. Banyak sekali kritik dan larangan yang ditujukan untuk Bitcoin pada kuartal ketiga tahun ini yaitu : Jamie Dimon yang mengatakan bahwa Bitcoin adalah Penipuan yang sewaktu waktu bisa meledak. Pemerintah China melarang segala aktifitas perdagangan Bitcoin dan mata uang kritpo lainnya. Pemerintah Korea Selatan melarang Penawaran Koin Awal (Initial Coin Offering / ICO) diadakan di negaranya. Vladimir Putin, Presiden Rusia mengutuk Bitcoin dan mata uang kripto lainnya karena tidak bisa di kendalikan oleh pemerintah, yang menyebabkan aksi kejahatan bisa saja terjadi, seperti pembiayaan terorisme. Kritik dan larangan diatas memang sempat membuat Nilai Bitcoin (BTC) turun drastis selama bulan September, dari harga tertinggi $ 4,980 / 1 BTC turun sampai $ 2,975 / 1 BTC. Meskipun dihujani dengan banyak hambatan, Continue reading >>

Mata Wang Bitcoin: Halal Atau Haram?

Mata Wang Bitcoin: Halal Atau Haram?

EVOLUSI mata wang berubah dari barangan, kulit kerang, besi, emas, perak, kertas dan sebagainya. Apa yang dianggap berharga oleh masyarakat, maka itulah mata wang diterima pakai. Hari ini, timbul pula bitcoin yang sohor kini dan dikatakan, mudah serta senang diterima pakai dalam transaksi digital. Masyarakat heboh mencari hukum, sama ada halal atau haram bitcoin ini. Banyak pandangan yang dirujuk sama ada ulama dan pakar kewangan Islam. Pendapat yang diberikan nyata berbeza. Mufti Shawki Allam dari Mesir mengharamkan bitcoin atas dasar elemen perjudian. Ia juga membuka pintu kepada pengubahan wang haram. Pengarah Hal Ehwal Turki juga menyatakan, bahawa bitcoin adalah bertentangan dengan Islam kerana ia tidak dikawalselia. Ramai yang cuba untuk memahami kompleksiti kerana ia sesuatu yang baharu bagi semua orang. Kebanyakan pengasas mata wang digital berpendapat, logik adalah faktor utama. Sentralisasi mata wang menyebabkan banyak kesusahan dan peraturan maka mereka memilih sesuatu yang menyenangkan dan lari dari konsep tradisional. Peliknya, sehingga ke hari ini masih belum ketentuan siapakah pengasas bitcoin yang misteri di sebalik nama, Satoshi Nakamoto. Di mana puncanya dan apakah tujuannya masih menjadi tanda tanya. Bitcoin adalah salah mata wang kripto yang lahir secara digital. Digunakan sebagai mata wang untuk memastikan keselamatan sesuatu transaksi. Jadi, semua transaksi dijalankan menerusi kod. Tidak dikawal oleh mana-mana negara, nilainya ditentukan oleh masyarakat. Menariknya, kajian dari Forum Kewangan Islam 2016 (IMF) menunjukkan nilai bitcoin lebih tinggi dari minyak, emas dan euro. Menurut majalah The Guardian, terdapat 800 mata wang digital yang bernilai RM383 billion! Selain dari bitcoin, mata wang kripto melahirkan banyak lagi mata wang lain yang dike Continue reading >>

Nilai Bitcoin Jatuh 25 Peratus Dalam 24 Jam

Nilai Bitcoin Jatuh 25 Peratus Dalam 24 Jam

Nilai Bitcoin jatuh 25 peratus dalam 24 jam Trend penurunan Bitcoin turut disaksikan pada matawang digital lain. - REUTERS/Fail KUALA LUMPUR: Matawang digital terkenal dunia, Bitcoin menyaksikan nilainya susut 25 peratus dalam tempoh 24 jam yang lepas. Penurunan ini menghapuskan US$121 billion atau suku dari nilai keseluruhan permodalan pasarannya. Harga Bitcoin jatuh serendah US$12,522.62 awal hari ini, 37 peratus lebih rendah dari paras puncak US$20,000 awal minggu ini. Walaupun tiada punca tepat dikenal pasti bagi penurunan tersebut setakat ini, ia dijangka ekoran aktiviti penjualan secara besar-besaran menjelang cuti Krismas. Trend penurunan ini juga dapat dilihat pada matawang digital lain, termasuk Ether, matawang digital kedua terbesar dunia selepas Bitcoin, yang susut 26 peratus sepanjang 24 jam lalu. Manakala satu lagi matawang digital, Litecoin, jatuh 32 peratus dalam tempoh yang sama. Bitcoin, yang mula diperkenalkan di pasaran dunia pada 2009, menarik perhatian tertinggi tahun ini selepas harganya meningkat 1,500 peratus sejak awal tahun. Kenaikan drastik itu mengundang kritikan dari pelbagai pakar ekonomi, yang berkata ianya satu gelembung yang bakal runtuh kerana tidak mempunyai sebarang nilai sebenar seperti matawang atau emas. Meskipun berdepan kritikan dan keraguan, populariti matawang digital itu yang semakin meningkat memaksa kerajaan dan bank pusat di serata dunia untuk membentuk kerangka penguatkuasaannya. November lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) berkata kesemua platform perniagaan matawang digital di Malaysia akan diambil kira sebagai "institusi pelapor", yang mewajibkan mereka melaporkan kesemua transaksi kepada bank pusat. Gabenor BNM Tan Sri Muhammad Ibrahim berkata, undang-undang tersebut akan berkuat kuasa tahun depan. "Matawang digital akan Continue reading >>

Inilah Punca Harga Bitcoin Merudum

Inilah Punca Harga Bitcoin Merudum

Pihak berkuasa China telah mengetatkan transaksi luar negara serta proses kawal selia diteruskan - REUTERS/Fail SELEPAS mencecah paras tertinggi sehingga AS$20,000 (RM78,000) enam minggu lalu, harga Bitcoin terus menjunam kepada AS$7,000 pada Isnin. Kedudukan ini merupakan paras terendah yang pernah dicatatkan sejak November 2017 dan ia disumbangkan dengan peraturan yang lebih ketat khususnya di China dan India. Menurut portal CoinMarketCap, dagangan mata wang digital terbabit didagangkan 16 peratus lebih rendah pada 19:30 GMT. Bank Pusat China dilaporkan akan 'mengetatkan peraturan' terutamanya penyertaan rakyat China dalam transaksi wang kripto luar negara. Mengikut laporan South China Morning Post, pihak berkuasa China telah mengetatkan transaksi luar negara serta proses kawal selia diteruskan. "Risikonya masih ada, ini didorong oleh penerbitan dana haram serta jualan piramid," lapor portal berkenaan. Minggu lalu, India yang menyumbang kira-kira 10 peratus daripada semua urus niaga Bitcoin dunia telah mengambil segala langkah untuk menghapuskan penggunaan aset matawang kripto . Selain daripada langkah kawal selia yang semakin ketat di seluruh dunia, keputusan bank-bank utama untuk mengharamkan penggunaan kad kredit bagi pembelian wang kripto turut menyumbang kepada harga pasaran. Continue reading >>

Cara Melombong Bitcoin

Cara Melombong Bitcoin

Melombong BitCoin menjadi fenomena apabila harganya mencecah lebih RM12,000 per unit. BitCoin merupakan matawang digital yang sah digunakan untuk membeli kebanyakan barang termasuk produk Microsoft. Jadi jangan bimbang jika ada orang kata BitCoin hanyalah satu konspirasi atau spekulasi untuk merancakkan ekonomi dunia yang makin terukkerana anda boleh cairkan BitCoin menjadi tunai ataupun produk. Ya, anda boleh cairkan BitCoin menjadi duit sebenar pada bila-bila masa jika anda bimbang BitCoin adalah satu penipuan (scam). Dalam post kali ini,saya akan berkongsi mengenai perkara asas tentang melombong BitCoin seperti bagaimana mahu bermula (hardware apa yang diperlukan), software apa yang digunakan, bagaimana ingin setup software tersebut,perkara-perkara asas tentangnya dan yang paling menarik,bagaimana anda boleh membuat duit dengannya. Ingat, semua software melombong Bitcoin ialah PERCUMA. Apa yang anda perlu bayar ialah hardware komputer sahaja. Ayuh mulakan bacaan,anda pasti terkejut betapa senangnya melombong BitCoin dan saya pasti artikel ini berbaloi untuk dibaca! (Gambar disediakan bagi memudahkan pembaca faham) Jika anda ada komputer yang mempunyai Graphic Card dan sambungan Internet yang stabil, anda sudah boleh mula melombong! Namun perkara yang perlu diambil kira ialah berapa banyak elektrik yang akan digunakan oleh Graphic Card untuk melombong. Adakah ianya berbaloi dengan pendapatan mingguan anda? Ya, semua Graphic Card boleh digunakan untuk melombong tetapi adakah hasil perlombongan itu lebih tinggi daripada kos melombong itu sendiri? Ramai daripada rakan-rakan saya mengira 6 bulan untuk mendapat pulangan modal untuk Hardware yang digunakan dan formula yang digunakan untuk mengira pendapatan mereka ialah seperti berikut; Hasil Lombong Bil Elektrik (Kos Hard Continue reading >>

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah Dalam dunia kewangan, satu teknologi atau penemuan baru yang paling hipster setakat ini adalah Bitcoin. Mungkin anda pernah dengar pasal pelaburan Bitcoin, tentang status halal haram Bitcoin, scam Bitcoin, dan ada yang kaitkan Bitcoin dengan MLM. Ada yang sangat taksub dengan Bitcoin sehingga sanggup berhenti kerja. Anda mungkin pernah cuba google what is Bitcoin, dan jumpa ayat lebih kurang macam ini: Bitcoin adalah satu cryptocurrency atau matawang digital yang bersifat decentralized dan menggunakan teknologi blockchain. Agak-agak anda faham tak? Cryptocurrency? Blockchain? Decentralised? Teknologi-teknologi ini sebenarnya agak complicated even orang kerja IT pun pecah kepala juga nak faham. Tapi, cara paling senang untuk faham Bitcoin adalah dengan menganggap ia sebagai emas digital. Kenapa emas? Kenapa bukan macam duit ringgit (duit fiat)? Nama pun coin, duit lah tu kan? Macam ini. Sebab ia tak sama dengan duit Ringgit/Dollar adalah dari 3 segi: 1. Nilai duit berbeza ikut negara dan nilai dia bergantung kepada prestasi negara tersebut contoh, kalau negara perang, matawang akan jatuh. Tapi nilai Bitcoin dan emas sama di mana-mana dalam dunia ini. 2. Duit diuruskan oleh bank, Bitcoin diuruskan oleh pengguna sendiri (atau mungkin lebih tepat; oleh teknologi). 3. Duit boleh dicetak ikut keperluan, Bitcoin dan emas hanya boleh dilombong dan jumlahnya terhad. Jadi ia lagi mirip macam emas, berbanding duit fiat. Dan, ia menjadi platform terbaik jual beli di alam digital, sebab ia memang lahir secara digital dengan bertujuan untuk menjadi matawang digital. Persamaan dengan duit biasa? Keduanya boleh digunakan untuk beli barang atau servis yang guna sistem online (walaupun tak banyak lagi sistem/bisnes yang terima Bitcoin di Continue reading >>

Sejauh Mana Harga Bitcoin Akan Naik?

Sejauh Mana Harga Bitcoin Akan Naik?

Baru-baru ini komuniti bitcoin digegarkan dengan berita harga bitcoin naik sehingga USD$2791.69, bersamaan RM17,955 pada 24 Mei. Lebih memeranjatkan lagi, di Asia termasuklah Malaysia, harga bitcoin naik secara mendadak hingga melebihi RM12,000. Spekulasi mengatakan bahawa harga bitcoin melonjak di Asia kerana semakin ramai orang di negara-negara Asia terutama Korea dan Jepun yang menyertai platform jual beli bitcoin. Namun tanpa disangka, harga bitcoin tiba-tiba menjunam jatuh 4 hari kemudian sehingga hampir mencecah USD$1900, sebelum ia naik semula. Nicola Duke, seorang penganalisa teknikal di Forex Analytic, telah membuat analisa tentang trendharga bitcoin menggunakan kaedahFibonacci.Kaedah ini melihat kepadatrend bitcoin sejak 2013 untuk membuat ramalan tentang harga bitcoin di masa akan datang.Beliau meramalkanbahawa USD$2,800adalah harga tertinggi yang boleh dicapai sebelum harga bitcoin jatuh. Menurut beliau lagi, pembetulan ini mungkin akan berterusan sehingga harga berterusan sehingga USD$1780, atau lebih teruk lagisebelum ia stabil. Walaupun ramalan Nicola Duke berkenaan harga bitcoin yang jatuh itu betul, ramai yang menganggap pembetulan harga ini adalah untuk sementara waktu sahaja.Pada masa penulisan, harga bitcoin kelihatan stabil antara USD$2100-USD$2200, walaupun ia nyata lebih rendah dari sebelumnya. Terdapat beberapa faktor-faktor utama yang telah memberi impak kepada kenaikkan harga bitcoin. Seperti yang penulis katakan di atas, harga bitcoin diplaformpertukaran di Asia lebih tinggi berbanding harga di negara-negara Barat. Menurut statistik daripada Hayter dan Crypto Compare, harga bitcoin di pasaran Korea telah mencecah sehingga USD$4,000 penambahan lebih kurang USD$1,400 ke atas harga bitcoin dalam USD.Jumlah bitcoin yang di jual beli di pasaran Ko Continue reading >>

Bitcoin Mula Diterima Sebagai Matawang Digital. Apa Itu Bitcoin?

Bitcoin Mula Diterima Sebagai Matawang Digital. Apa Itu Bitcoin?

Bitcoin mula diterima sebagai matawang digital. Apa itu Bitcoin? Pernah dengar mengenai Bitcoin? Adakah Bitcoin satu pelaburan yang menguntungkan? Kenapa orang ramai mula beli Bitcoin? Ini antara beberapa soalan yang sering ditanya mengenai Bitcoin. Satu trend baru dalam dunia internet dan kewangan yang semakin tersebar. Pada tahun 2011, harga bagi 1 BTC adalah USD $1.00 sahaja. Harga setakat Jun 2017 dan paling tinggi adalah 1 BTC bersamaan USD $3,000. Berikut adalah info asas mengenai Bitcoin yang anda perlu tahu dan fahamkan. Bitcoin adalah matawang digital, internet currency atau dikenali juga sebagai cryptocurrency. Bitcoin juga adalah satu bentuk matawang yang decentralised iaitu tidak dikeluarkan atau dikawal oleh mana-mana institusi kewangan. Di Malaysia, matawang Ringgit dikeluarkan dan dikawal oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Setakat hari ini, BNM tidak pernah mengiktiraf Bitcoin sebagai salah satu matawang yang sah di Malaysia. Ini merupakan salah satu risiko paling besar untuk pembeli Bitcoin di Malaysia. Secara keseluruhan, terdapat banyak negara yang masih lagi tidak mengiktiraf Bitcoin sebagai matawang yang sah dan pada masa yang sama terdapat juga negara yang sudah menerima Bitcoin. Anda boleh gunakan matawang digital tersebut sama ada melalui transaksi online atau offline (kad debit). Terdapat beberapa kedai dan servis yang sudah menerima Bitcoin sebagai medium pembayaran di Malaysia. Hanya terdapat dua (2) cara sahaja untuk dapatkan Bitcoin iaitu sama ada anda perlu beli atau melombong (mining) sendiri. Di Malaysia, terdapat beberapa website yang anda boleh beli dan dapatkan Bitcoin seperti Localbitcoins.com, Remitano.com, Luno.com dan banyak lagi. Anda boleh beli melalui online transfer terus dari akaun bank anda. Untuk melombong Bitcoin, anda memerl Continue reading >>

Revolusi Bitcoin Utama - Revolusi Bitcoin

Revolusi Bitcoin Utama - Revolusi Bitcoin

Anda Sudah Lama Ingin Melabur Dalam Perlombongan Bitcoin? Nak Tahu, Bagaimana Meraih Pulangan Yang Luar Biasa Melalui Perlombongan Bitcoin? Jika anda seorang GRADUAN yang ingin menjana pendapatan Jika anda mahu GANDAKAN simpanan untuk hari persaraan Untuk anda yang TIDAK TAHU APA-APA tentang perlombongan Bitcoin Untuk anda yang kata Bitcoin ini SKIM PONZI Untuk anda yang kata Bitcoin ini hanya untuk ORANG KAYA sahaja Untuk anda yang inginkan KEBEBASAN KEWANGAN & MASA Bitcoin (BTC) adalah revolusi mata wang digital baru dan merupakan rangkaian pembayaran. Ia telah mengubah cara orang melihat dan menggunakan wang. Ia wujud sepenuhnya di internet dan tidak terbentuk dalam bentuk fizikal. Berkonsepkan pembayaran rakan-ke-rakan atau lebih kenali peer-to-peer (P2P), bermakna transaksi mereka tidak melibatkan mana-mana pihak berkuasa seperti bank-bank pusat dan institusi kewangan lain. BitClub Network merupakan aplikasi dalam talian yang menjalankan program menguruskan kolam perlombongan untuk mendapatkan sejumlah Bitcoin. Disinilah bezanya BitClub Network yang mempunyai pelan bayaran berasaskan "referal" yang tercanggih dan menggunakan perlombongan Bitcoin sebagai peluang pendapatan yang unik kepada ahli-ahli. Rakaman B.O.P BitClub Network - 18 Oct 2016 Harga Bitcoin sedang meningkat pada kadar yang semakin tinggi. Ia akan berterusan sekurang-kurangnya sehingga ia bernilai diantara USD$20,000 hingga USD$100,000 per Bitcoin. Mengikut kajian yang telah dijalankan, Bitcoin dan matawang kripto bukan sahaja satu saham atau pelaburan semata-mata TETAPI ia lebih lagi jika dibandingkan dengan e-mail, laman web dan sebagainya. Sebeliknya ia adalah satu inovasi teknologi yang sebahagian besarnya boleh menggantikan 5 peringkat teknologi sebelumnya. "Kita masih berada diperingkat awal y Continue reading >>

Pertanyaan Yang Sering Diajukan

Pertanyaan Yang Sering Diajukan

Cari jawaban untuk berbagai pertanyaan dan mitos tentang Bitcoin. Bitcoin adalah jaringan konsensus yang memungkinkan sistem pembayaran baru dan uang yang sepenuhnya berbentuk digital. Bitcoin merupakan jaringan pembayaran peer-to-peer desentralisasi pertama yang dikontrol sepenuhnya oleh penggunanya tanpa ada otoritas sentral ataupun perantara. Dari sudut pandang pengguna, Bitcoin serupa seperti uang tunai di dunia internet. Bitcoin juga dapat dipandang sebagai sistem pembukuan tiga pencatatan paling menonjol yang ada saat ini. Bitcoin adalah implementasi pertama tentang konsep yang bernama "cryptocurrency", yang pertama kali dijelaskan pada tahun 1998 oleh Wei Dai dalam milis cypherpunks, menyarankan ide tentang bentuk baru uang yang menggunakan kriptografi untuk mengontrol pembuatan dan transaksi, alih-alih menggunakan otoritas terpusat. Spesifikasi Bitcoin pertama dan bukti konsep dipublikasikan pada tahun 2009 dalam sebuah milis kriptografi oleh Satoshi Nakamoto. Satoshi meninggalkan proyek ini pada akhir tahun 2010 tanpa memberitahukan banyak tentang dirinya. Komunitas Bitcoin berkembang pesat seiring banyaknya pengembang yang mengerjakan Bitcoin. Anonimitas Satoshi seringkali menimbulkan perhatian yang salah, kebanyakan berhubungan dengan salah paham atas sifat Bitcoin yang berbasis sumber terbuka. Protokol dan perangkat lunak BItcoin dipublikasikan secara terbuka dan pengembang dari seluruh dunia dapat meninjau kode atau membuat sendiri perangkat lunak Bitcoin yang telah dimodifikasi versi mereka. Sama halnya dengan pengembang saat ini, pengaruh Satoshi terbatas pada beberapa perubahan yang ia ciptakan dan diadopsi oleh pengembang lain, dan dia tidak mengontrol Bitcoin. Dengan demikian, mencari identitas penemu Bitcoin saat ini sama saja seperti mencari identit Continue reading >>

Harga Bitcoin Malaysia Apa Yang Anda Perlu Ketahui

Harga Bitcoin Malaysia Apa Yang Anda Perlu Ketahui

Ingin membeli atau menjual Bitcoin? Harga Bitcoin Malaysia hari ini adalah: Dalam graf di atas, anda boleh melihat harga Bitcoin terkini untuk hari ini mengikut jam. Harga Bitcoin Malaysia akan berubah setiap minit mengikut bekalan dan permintaan. Lebih banyak orang yang hendak membeli bitcoin, maka harga bitcoin Malaysia akan meningkat. Sebaliknya, kalau banyak orang menjual bitcoin, maka harga akan jatuh. Harga Bitcoin Malaysia akan berlainan mengikut Bursa Bitcoin yang digunakan. Contohnya, di Luno harga mungkin RM80,000 satu Bitcoin dan di Bitcoin.com harga mungkin RM78,500. Ini kerana kebanyakan orang membeli and menjual Bitcoin di Bursa and berlainan. Oleh itu, anda perlu berhati-hati ketika mahu membeli ataupun menjual Bitcoin. Anda mesti mengikut harga di Bursa Bitcoin yang digunakan. Anda juga perlu mengambil tahu faktor-faktor seperti masa untuk transaksi bitcoin dan jumlah komisyen yang diambil oleh Bursa Bitcoin. Kalau anda membeli Bitcoin dengan matawang Amerika Syarikat (USD), anda perlu ada USD dahulu dan anda mungkin rugi kerana pertukaran wang. Kalau anda mahu membeli Bitcoin dengan Maybank , anda boleh menggunakan Bursa Bitcoin seperti Luno, Remitano ataupun Localbitcoins. Sebelum membeli bitcoin anda perlu mempunyai dompet Bitcoin. Kebanyakan Bursa Bitcoin mempunyai dompet sendiri, tetapi kalau anda ingin melabur dalam Bitcoin untuk jangkamasa yang panjang, lebih baik kalau anda mempunyai dompet Bitcoin sendiri (online ataupun offline). Mungkin anda sedang berfikir Kan baik kalau saya beli Bitcoin di satu Bursa dan jual di Bursa yang lain untuk mengait keuntungan? Sebenarnya, banyak pihak yang membuat sebegini. Ini dipanggil Arbitrage. Tetapi, seperti yang dikatakan tadi anda perlu mengambilkira faktor-faktor seperti masa untuk transaksi Bitcoin (sek Continue reading >>

Buat Duit Online Dengan Mesin Mining Bitcoin Dan Altcoin Di Malaysia!

Buat Duit Online Dengan Mesin Mining Bitcoin Dan Altcoin Di Malaysia!

Buat Duit Online Dengan Mesin Mining Bitcoin dan AltCoin Di Malaysia! Apa itu Bitcoin dan Mengapa anda perlu memiliki Bitcoin? Apa kata mereka yang BOLEH DIPERCAYAI mengenai BITCOIN? Ya! Masih ramai yang tidak tahu apa itu Bitcoin? Bitcoin merupakan satu bentuk mata wang digital dan ianya dicipta dan digunakan secara elektronik. Yang lebih utama adalah bitcoin tiada siapa yang mengawalnya. Bitcoin tidak dicetak, seperti Dolar, Euro atau Ringgit Malaysia. Bitcoin yang dihasilkan oleh manusia menggunakan mesin komputer (mining machine) di seluruh dunia, dengan menggunakan perisian untuk menyelesaikan masalah matematik. Ia adalah contoh pertama kategori wang yang semakin banyak dikenalisebagai cryptocurrency. Apa yang menjadikan bitcoin berbeza daripada mata wang biasa? Bitcoin boleh digunakan untuk membeli barang-barang elektronik. Dari segi ini, ia sama seperti Dolar, euro, atau Ringgit Malaysia konvensional, yang turut diniagakan secara digital. Walau bagaimanapun, ciri-ciri Bitcoin lebih istimewa berbanding dengan wang konvensional, adalah bahawa ia tiada institusi (decentralized). Tiada institusi tunggal mengawal rangkaian Bitcoin. Ini membuatkan sesetengah orang selesa & selamat dengan bitcoinkerana ia bermakna bahawa bank yang besar tidak dapat mengawal wang mereka.Ini yang membuatkan bitcoin sangat istimewa dikalangan penggemar matawang digital. Seorang software developer yang dipanggil Satoshi Nakamoto mencadangkan Bitcoin, dimana ianya merupakan sistem pembayaran elektronik berdasarkan matematik. Idea ini adalah untuk menghasilkan mata wang yang tidak dikawal mana-mana kerajaan pusat, transaksi secara elektronik, kepantasan transaksi serta-merta, dengan bayaran transaksi yang sangat rendah. Tiada sesiapa. Mata wang ini tiada fizikal dan tidak dicetak oleh bank p Continue reading >>

Harga Bitcoin Terkini Ringgit Malaysia

Harga Bitcoin Terkini Ringgit Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar sahabat pembaca setia dan juga yang pertama kali terjumpa blog ini. Dah baca ke entri sebelum ini hukum duit digital bitcoin. Kali ini Abangnak berkongi harga terkini bitcoin yang menjadi carian ramai. Mohon seminit LIKE page kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Bitcoin diperkenalkan pada tahun 2008 oleh pencipta bayangan yang dikenali dengan nama Satoshi Nakamoto.Tujuh tahun yang lalu, satu bitcoin bernilai hanya US $ 0.003, Bitcoin telah meningkat sebanyak 771% dalam tempoh tiga tahun yang lalu untuk mencecah paras tertinggi sepanjang masa sebanyak US $ 3,000 baru-baru ini. Nilai Bitcoin telah melipatganda 879,999 kali sejak 2010. Jika anda membeli US $ 5 untuk sekeping bitcoin tujuh tahun yang lalu, nilainya sekarang sudah menjadi lebih kurang US $ 4.4 juta. Terdapat 21 juta bitcoin yang ada, dan setakat ini, hampir 70% daripada mereka telah dilombong menggunakan alat berteknologi tinggi. Di Malaysia, perdagangan bitcoin adalah aktiviti yang tidak dikawal dan tidak diiktiraf oleh Bank Negara. Di negara-negara lain, pihak berkuasa mula mengesahkan penggunaan bitcoin. Jepun, sebagai contoh, telah mengenal pasti cryptocurrency sebagai kaedah pembayaran, sementara Filipina mengiktiraf pertukaran bitcoin sebagai syarikat pengiriman wang. Demam cryptocurrency telah melanda China, yang mempunyai bilangan terbesar pelombong di dunia. Di India, apabila kerajaan memutuskan untuk menghentikan duit kertas 1,000 dan 500 rupee, terdapat peningkatan sebanyak 50% dalam perdagangan Bitcoin. Penganalisis Bitcoin, Kay Van-Petersen dari Saxo Bank meramalkan bahawa harga bitcoin boleh mencecahUS $ 100,000 setiap satu dalam masa 10 tahun. Bayangkan kalau kita ada 10 keping bitcoin sekarang, berapa nilainya 10 tahun nanti. Continue reading >>

More in ethereum