CryptoCoinsInfoClub.com

Harga Bitcoin Malaysia

Soal Jawab Tentang Mining Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu

Soal Jawab Tentang Mining Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu

Soal Jawab Tentang Mining Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu Kali ini saya akan berkongsi soalan-soalan yang selalu ditanya bila kita membincangkan perihal mining BitCoin. Dalam artikel kali ini, kita tidak akan membincangkan apa itu BitCoin. Sebaliknya fokus kepada mining BitCoin sahaja. Jawapan yang diberikan berdasarkan pendapat peribadi. Pembaca dialu-alukan untuk membetulkannya di ruangan komen. Apakah Spesifikasi PC Paling Rendah Untuk Mining BitCoin? Sebenarnya kita tidak Mining BitCoin secara terus. Sebaliknya kita Mining Matawang Digital lain, kemudian ditukar kepada BitCoin. Sebagai contoh, menggunakan Algorithm Dagger Hashimoto, kita sebenarnya melombong matawang yang diberi nama Ethereum dan software Mining akan tukar Ethereum kepada BitCoin secara automatik. Untuk mining BitCoin secara terus, kita perlukan satu mesin khas yang agak mahal. Disebabkan kita tidak Mining BitCoin secara terus, sebenarnya kita boleh mining dengan apa-apa spesifikasi yang kita ada. Baik menggunakan Processor ataupun Graphic Card . Contohnya jika kita guna laptop yang ada Graphic Card GT960M, kita boleh mining. Atau kita ada PC, Processor Intel Core i3 5 tahun lepas dengan Graphic Card GT730, kita pun boleh mining. Persoalannya, adakah pendapatan daripada mining lebih berbaloi daripada kos-kos mining? Apakah Spesifikasi PC Terbaik Untuk Mining? Untuk mining menggunakan Graphic Card, kita tidak perlukan processor yang hebat, cukup sekadar Intel Pentium. Motherboard pula perlu dilihat untuk jangka masa panjang; Adakah kita akan tambah lagi Graphic Card selepas ini? Kalau 8 keping, kena cari Motherboard yang ada 8 PCI atau PCIE Slot. Harddisk pula asalkan cukup untuk Windows dan Software Mining. Casing pula ramai pelombong yang suka guna konsep open air,j adi rak kasut menjadi pilihan yang Continue reading >>

Inilah Punca Harga Bitcoin Merudum

Inilah Punca Harga Bitcoin Merudum

Pihak berkuasa China telah mengetatkan transaksi luar negara serta proses kawal selia diteruskan - REUTERS/Fail SELEPAS mencecah paras tertinggi sehingga AS$20,000 (RM78,000) enam minggu lalu, harga Bitcoin terus menjunam kepada AS$7,000 pada Isnin. Kedudukan ini merupakan paras terendah yang pernah dicatatkan sejak November 2017 dan ia disumbangkan dengan peraturan yang lebih ketat khususnya di China dan India. Menurut portal CoinMarketCap, dagangan mata wang digital terbabit didagangkan 16 peratus lebih rendah pada 19:30 GMT. Bank Pusat China dilaporkan akan 'mengetatkan peraturan' terutamanya penyertaan rakyat China dalam transaksi wang kripto luar negara. Mengikut laporan South China Morning Post, pihak berkuasa China telah mengetatkan transaksi luar negara serta proses kawal selia diteruskan. "Risikonya masih ada, ini didorong oleh penerbitan dana haram serta jualan piramid," lapor portal berkenaan. Minggu lalu, India yang menyumbang kira-kira 10 peratus daripada semua urus niaga Bitcoin dunia telah mengambil segala langkah untuk menghapuskan penggunaan aset matawang kripto . Selain daripada langkah kawal selia yang semakin ketat di seluruh dunia, keputusan bank-bank utama untuk mengharamkan penggunaan kad kredit bagi pembelian wang kripto turut menyumbang kepada harga pasaran. Continue reading >>

Harga Bitcoin Malaysia Apa Yang Anda Perlu Ketahui

Harga Bitcoin Malaysia Apa Yang Anda Perlu Ketahui

Ingin membeli atau menjual Bitcoin? Harga Bitcoin Malaysia hari ini adalah: Dalam graf di atas, anda boleh melihat harga Bitcoin terkini untuk hari ini mengikut jam. Harga Bitcoin Malaysia akan berubah setiap minit mengikut bekalan dan permintaan. Lebih banyak orang yang hendak membeli bitcoin, maka harga bitcoin Malaysia akan meningkat. Sebaliknya, kalau banyak orang menjual bitcoin, maka harga akan jatuh. Harga Bitcoin Malaysia akan berlainan mengikut Bursa Bitcoin yang digunakan. Contohnya, di Luno harga mungkin RM80,000 satu Bitcoin dan di Bitcoin.com harga mungkin RM78,500. Ini kerana kebanyakan orang membeli and menjual Bitcoin di Bursa and berlainan. Oleh itu, anda perlu berhati-hati ketika mahu membeli ataupun menjual Bitcoin. Anda mesti mengikut harga di Bursa Bitcoin yang digunakan. Anda juga perlu mengambil tahu faktor-faktor seperti masa untuk transaksi bitcoin dan jumlah komisyen yang diambil oleh Bursa Bitcoin. Kalau anda membeli Bitcoin dengan matawang Amerika Syarikat (USD), anda perlu ada USD dahulu dan anda mungkin rugi kerana pertukaran wang. Kalau anda mahu membeli Bitcoin dengan Maybank , anda boleh menggunakan Bursa Bitcoin seperti Luno, Remitano ataupun Localbitcoins. Sebelum membeli bitcoin anda perlu mempunyai dompet Bitcoin. Kebanyakan Bursa Bitcoin mempunyai dompet sendiri, tetapi kalau anda ingin melabur dalam Bitcoin untuk jangkamasa yang panjang, lebih baik kalau anda mempunyai dompet Bitcoin sendiri (online ataupun offline). Mungkin anda sedang berfikir Kan baik kalau saya beli Bitcoin di satu Bursa dan jual di Bursa yang lain untuk mengait keuntungan? Sebenarnya, banyak pihak yang membuat sebegini. Ini dipanggil Arbitrage. Tetapi, seperti yang dikatakan tadi anda perlu mengambilkira faktor-faktor seperti masa untuk transaksi Bitcoin (sek Continue reading >>

Sejauh Mana Harga Bitcoin Akan Naik?

Sejauh Mana Harga Bitcoin Akan Naik?

Baru-baru ini komuniti bitcoin digegarkan dengan berita harga bitcoin naik sehingga USD$2791.69, bersamaan RM17,955 pada 24 Mei. Lebih memeranjatkan lagi, di Asia termasuklah Malaysia, harga bitcoin naik secara mendadak hingga melebihi RM12,000. Spekulasi mengatakan bahawa harga bitcoin melonjak di Asia kerana semakin ramai orang di negara-negara Asia terutama Korea dan Jepun yang menyertai platform jual beli bitcoin. Namun tanpa disangka, harga bitcoin tiba-tiba menjunam jatuh 4 hari kemudian sehingga hampir mencecah USD$1900, sebelum ia naik semula. Nicola Duke, seorang penganalisa teknikal di Forex Analytic, telah membuat analisa tentang trendharga bitcoin menggunakan kaedahFibonacci.Kaedah ini melihat kepadatrend bitcoin sejak 2013 untuk membuat ramalan tentang harga bitcoin di masa akan datang.Beliau meramalkanbahawa USD$2,800adalah harga tertinggi yang boleh dicapai sebelum harga bitcoin jatuh. Menurut beliau lagi, pembetulan ini mungkin akan berterusan sehingga harga berterusan sehingga USD$1780, atau lebih teruk lagisebelum ia stabil. Walaupun ramalan Nicola Duke berkenaan harga bitcoin yang jatuh itu betul, ramai yang menganggap pembetulan harga ini adalah untuk sementara waktu sahaja.Pada masa penulisan, harga bitcoin kelihatan stabil antara USD$2100-USD$2200, walaupun ia nyata lebih rendah dari sebelumnya. Terdapat beberapa faktor-faktor utama yang telah memberi impak kepada kenaikkan harga bitcoin. Seperti yang penulis katakan di atas, harga bitcoin diplaformpertukaran di Asia lebih tinggi berbanding harga di negara-negara Barat. Menurut statistik daripada Hayter dan Crypto Compare, harga bitcoin di pasaran Korea telah mencecah sehingga USD$4,000 penambahan lebih kurang USD$1,400 ke atas harga bitcoin dalam USD.Jumlah bitcoin yang di jual beli di pasaran Ko Continue reading >>

Malaysia Tidak Akan Larang Perdagangan Bitcoin

Malaysia Tidak Akan Larang Perdagangan Bitcoin

Baca juga : Ripple, Mata Uang Digital Tandingan Bitcoin Ini Menguat 4.100 Persen Sama seperti skema investasi lainnya, imbuh Johari, otoritas Malaysia pun harus melakukan pengawasan dan pengaturan dengan baik. Tujuannya adalah untuk memastikan bahwa risiko terkait mata uang digital dapat dimitigasi. Johari kemudian menyoroti pentingnya inovasi fintech bagi Malaysia. Hal tersebut akan mendorong produktivitas ekonomi dan membuat intermediasi keuangan menjadi tanpa hambatan. "Mata uang digital dan dompet elektronik harus dimasukkan ke dalam peta jalan digitalisasi Malaysia," tutur Johari. Baca juga : Ethereum Akan Jadi Bitcoin Berikutnya? Pun ia mengungkapkan, sebelum menerbitkan kebijakan dan aturan, maka penting bagi regulasi untuk memiliki pemahaman yang cukup mengenai mata uang digital. "Ini relevan dengan inovasi terkini seperti bitcoin, yang masih tidak diregulasi secara global dan tidak diuji daya tahannya terhadap guncangan, tidak seperti alat pembayaran konvensional," terang Johari. Kompas TV Bitcoin merupakan instrumen investasi yang menggiurkan. Disisi lain, pihak Bank Indonesia meminta masyarakat berhati-hati karena tidak ada jaminan. Ikuti perkembangan berita ini dalam topik: Continue reading >>

Bitclub Network Malaysia

Bitclub Network Malaysia

Bitcoin adalah mata wang seluruh dunia yang menggunakan sistem lejar awam untuk merekodkan transaksi yang dihantar dari seorang ke seorang yang lain. Ini semua berlaku tanpa bank pusat dan ia tidak dikawal oleh mana-mana kerajaan, badan kawal selia, syarikat individu, atau sesiapa. BitClub Network dilancarkan pada September 2014 dan tidak dimiliki oleh mana-mana individu atau entiti, kami adalah pasukan pakar, usahawan, profesional, pemasar rangkaian, dan pencipta program yang bersama-sama menyumbang kepada gerakan ini. Sesiapa sahaja boleh menyertai BitClub Network dan mula mendapatkan pendapatan dengan menyertai lombong kami. Misi Kami: Untuk membantu ANDA secara tunai dalam Bitcoin dan Mata Wang Digital kerana ia telah menjadi arus perdana. BitClub telah dicipta untuk membantu mendidik, menyediakan perkhidmatan, dan akhirnya untuk mendapat keuntungan daripada industri yang baru berkembang. Kami terus mengembangkan kolam perlombongan dan kini menawarkan peluang Bitcoin, Ethereum, dan Zcash dengan tujuan untuk menambah syiling yang akan lebih menguntungkan pada masa hadapan. Setakat ini, komuniti ini telah mencipta salah satu daripada kawasan perlombongan (secara maya) yang terbesar di dunia. Ini adalah Peluang baik untuk menjadi Pioneer di Negeri Anda. Daftar Sekarang! Gandakan Wang Simpanan Anda Kepada Wang Digital sekaligus Mendapatkan Income Harian bersama kami! Sertai Kami Sekarang! Jutawan Richard Branson telah mengacarakan satu majlis bagi pakar-pakar dalam Bitcoin di Pulau peribadi beliau untuk membicarakan mengenai masa hadapan teknologi Blockchain. Tuan Richard sendiri telah melabur lebih daripada $30 juta bagi memulakan Bitcoin setakat ini Bitcoin adalah lebih baik daripada mata wang kerana anda tidak perlu berada pada satu tempat secara fizikal dan pada ma Continue reading >>

Beli & Jual Bitcoin Di Indodax

Beli & Jual Bitcoin Di Indodax

Indodax is an online platform where you can buy and sell Bitcoin, Ethereum Register now to gain the optimal experience in trading Digital Assets! 1,175,892 members are already on board. What are you waiting for? The place to buy and sell Bitcoin with Rupiah Indodax is the perfect place for you to buy and sell Digital Assets such as Bitcoin, Ethereum and Ripple in Indonesia. Trade easily and securely with Indodax with no worryweve got your back! Want to know more about Bitcoin? Click here With Indodax, you will be able to buy Bitcoin or other assets in less than an hour. We accept payment and deposit from any local bank in Indonesia. Exchange your Bitcoin or other assets to Rupiah instantly only with a few clicks! Your money will arrive in your bank account in one working day. Love to trade cryptocurrency and speculate on the Bitcoins price? Do it with us! We are online 24/7. Yes, even during holidays. Watch this video for our mission and vision! Support our movement as we embark together in a journey to build a bigger Bitcoin and Cryptocurrency ecosystem in Indonesia! Your account is protected with Multifactor Authentication, combination of e-mail and SMS verification with Google Authenticator pin requirement. These layers of security will guarantee that every transaction is signed and validated by no one other than yourself. You will only need one account to process any kind of Bitcoin transaction, whether it is to sell, buy, invest or trade Bitcoin. Indodax can be accessed easily through various types of devices, such as: PC, laptop, tablet and smartphones. Trade anywhere, anytime, instantly! Rupiah deposit can be processed instantly and Rupiah withdrawal will only take one working day before the money arrives in your bank account. Every Bitcoin deposit or withdrawal Continue reading >>

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah Dalam dunia kewangan, satu teknologi atau penemuan baru yang paling hipster setakat ini adalah Bitcoin. Mungkin anda pernah dengar pasal pelaburan Bitcoin, tentang status halal haram Bitcoin, scam Bitcoin, dan ada yang kaitkan Bitcoin dengan MLM. Ada yang sangat taksub dengan Bitcoin sehingga sanggup berhenti kerja. Anda mungkin pernah cuba google what is Bitcoin, dan jumpa ayat lebih kurang macam ini: Bitcoin adalah satu cryptocurrency atau matawang digital yang bersifat decentralized dan menggunakan teknologi blockchain. Agak-agak anda faham tak? Cryptocurrency? Blockchain? Decentralised? Teknologi-teknologi ini sebenarnya agak complicated even orang kerja IT pun pecah kepala juga nak faham. Tapi, cara paling senang untuk faham Bitcoin adalah dengan menganggap ia sebagai emas digital. Kenapa emas? Kenapa bukan macam duit ringgit (duit fiat)? Nama pun coin, duit lah tu kan? Macam ini. Sebab ia tak sama dengan duit Ringgit/Dollar adalah dari 3 segi: 1. Nilai duit berbeza ikut negara dan nilai dia bergantung kepada prestasi negara tersebut contoh, kalau negara perang, matawang akan jatuh. Tapi nilai Bitcoin dan emas sama di mana-mana dalam dunia ini. 2. Duit diuruskan oleh bank, Bitcoin diuruskan oleh pengguna sendiri (atau mungkin lebih tepat; oleh teknologi). 3. Duit boleh dicetak ikut keperluan, Bitcoin dan emas hanya boleh dilombong dan jumlahnya terhad. Jadi ia lagi mirip macam emas, berbanding duit fiat. Dan, ia menjadi platform terbaik jual beli di alam digital, sebab ia memang lahir secara digital dengan bertujuan untuk menjadi matawang digital. Persamaan dengan duit biasa? Keduanya boleh digunakan untuk beli barang atau servis yang guna sistem online (walaupun tak banyak lagi sistem/bisnes yang terima Bitcoin di Continue reading >>

Bitcoin Carta Harga, Pasaran, Indeks, Berita - Investing.com

Bitcoin Carta Harga, Pasaran, Indeks, Berita - Investing.com

Penolak TUntuan: Fusion Media Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung di dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Semua CFD (saham, indeks, hadapan) dan harga Tukaran Asing tidak disediakan oleh bursa tetapi oleh pembuat pasaran, dan oleh itu harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga pasaran sebenar, yang bermakna bahawa harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Oleh itu Fusion Media tidak menanggung apa-apa tanggungjawab bagi kerugian dagangan yang mungkin anda alami hasil daripada menggunakan data ini.Fusion Media atau sesiapa yang terlibat dengan Fusion Media tidak akan menerima sebarang liabiliti bagi kerugian atau kemusnahan akibat kebergantungan terhadap maklumat yang terkandung dalam laman web ini kecuali data, sebutan, carta dan isyarat beli/jual. Harap maklum dengan sepenuhnya berkenaan risiko dan kos yang berkait dengan dagangan pasaran kewangan, ia adalah salah satu daripada bentuk pelaburan paling berisiko.Versi Bahasa Inggeris perjanjian ini adalah versi utama, yang akan kekal bilamana terdapat percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dengan versi Bahasa Melayu. 2007-2018 Fusion Media Limited. Semua Hak Cipta Terpelihara Pendedahan Risiko: Fusion Media tidak akan menerima sebarang liabiliti bagi kerugian atau kemusnahan akibat kebergantungan terhadap maklumat yang terkandung dalam laman web ini termasuk data, sebutan, carta dan isyarat beli/jual. Harap maklum dengan sepenuhnya berkenaan risiko dan kos yang berkait dengan dagangan pasaran kewangan, ia adalah salah satu daripada bentuk pelaburan paling berisiko. Dagangan matawang ke atas margin melibatkan risiko tinggi, dan tidak sesuai untuk semua pelabur. Berdagang atau melabur dalam matawang crypto datang bersama potens Continue reading >>

Prediksi Harga Bitcoin 2018 Menurut Beberapa Ahli

Prediksi Harga Bitcoin 2018 Menurut Beberapa Ahli

Prediksi Harga Bitcoin 2018 Menurut Beberapa Ahli Seperti yang kita ketahui, Bitcoin benar-benar menjadi Cryptocurrency (Mata Uang Kripto) nomor 1 di dunia pada tahun 2017 ini, lalu bagaimana prediksi harga bitcoin 2018 nanti? Mampukah untuk naik lebih tinggi dibandingkan harga saat ini? Bitcoin merupakan mata uang kripto dengan teknologi Blockchain yang mustahil di atur nilainya oleh institusi, pemerintah, bahkan penciptanya sendiri. Jadi sangat jelas jika pertumbuhan nilai Bitcoin murni hanya dipengaruhi oleh kekuatan Supply (Penawaran) dan Demand (Permintaan) saja. Bagaimana perkembangan atau prediksi harga bitcoin 2018? Nilai tukar Bitcoin (BTC) ke US Dollar (USD) saat ini (19 Oktober 2017) adalah $ 5,660.10 / 1 BTC (sekitar Rp. 75 Juta / 1 BTC), harga yang benar-benar tinggi untuk mata uang kripto. Bitcoin (BTC) sudah naik sekitar 490% selama tahun 2017 ini, dari harga tertinggi bulan Januari 2017 $ 1,175 / 1 BTC sampai Harga tertinggi Oktober 2017 $ 5,864 / 1 BTC. Banyak sekali kritik dan larangan yang ditujukan untuk Bitcoin pada kuartal ketiga tahun ini yaitu : Jamie Dimon yang mengatakan bahwa Bitcoin adalah Penipuan yang sewaktu waktu bisa meledak. Pemerintah China melarang segala aktifitas perdagangan Bitcoin dan mata uang kritpo lainnya. Pemerintah Korea Selatan melarang Penawaran Koin Awal (Initial Coin Offering / ICO) diadakan di negaranya. Vladimir Putin, Presiden Rusia mengutuk Bitcoin dan mata uang kripto lainnya karena tidak bisa di kendalikan oleh pemerintah, yang menyebabkan aksi kejahatan bisa saja terjadi, seperti pembiayaan terorisme. Kritik dan larangan diatas memang sempat membuat Nilai Bitcoin (BTC) turun drastis selama bulan September, dari harga tertinggi $ 4,980 / 1 BTC turun sampai $ 2,975 / 1 BTC. Meskipun dihujani dengan banyak hambatan, Continue reading >>

Harga Bitcoin Terkini Ringgit Malaysia

Harga Bitcoin Terkini Ringgit Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar sahabat pembaca setia dan juga yang pertama kali terjumpa blog ini. Dah baca ke entri sebelum ini hukum duit digital bitcoin. Kali ini Abangnak berkongi harga terkini bitcoin yang menjadi carian ramai. Mohon seminit LIKE page kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Bitcoin diperkenalkan pada tahun 2008 oleh pencipta bayangan yang dikenali dengan nama Satoshi Nakamoto.Tujuh tahun yang lalu, satu bitcoin bernilai hanya US $ 0.003, Bitcoin telah meningkat sebanyak 771% dalam tempoh tiga tahun yang lalu untuk mencecah paras tertinggi sepanjang masa sebanyak US $ 3,000 baru-baru ini. Nilai Bitcoin telah melipatganda 879,999 kali sejak 2010. Jika anda membeli US $ 5 untuk sekeping bitcoin tujuh tahun yang lalu, nilainya sekarang sudah menjadi lebih kurang US $ 4.4 juta. Terdapat 21 juta bitcoin yang ada, dan setakat ini, hampir 70% daripada mereka telah dilombong menggunakan alat berteknologi tinggi. Di Malaysia, perdagangan bitcoin adalah aktiviti yang tidak dikawal dan tidak diiktiraf oleh Bank Negara. Di negara-negara lain, pihak berkuasa mula mengesahkan penggunaan bitcoin. Jepun, sebagai contoh, telah mengenal pasti cryptocurrency sebagai kaedah pembayaran, sementara Filipina mengiktiraf pertukaran bitcoin sebagai syarikat pengiriman wang. Demam cryptocurrency telah melanda China, yang mempunyai bilangan terbesar pelombong di dunia. Di India, apabila kerajaan memutuskan untuk menghentikan duit kertas 1,000 dan 500 rupee, terdapat peningkatan sebanyak 50% dalam perdagangan Bitcoin. Penganalisis Bitcoin, Kay Van-Petersen dari Saxo Bank meramalkan bahawa harga bitcoin boleh mencecahUS $ 100,000 setiap satu dalam masa 10 tahun. Bayangkan kalau kita ada 10 keping bitcoin sekarang, berapa nilainya 10 tahun nanti. Continue reading >>

Mata Wang Bitcoin: Halal Atau Haram?

Mata Wang Bitcoin: Halal Atau Haram?

EVOLUSI mata wang berubah dari barangan, kulit kerang, besi, emas, perak, kertas dan sebagainya. Apa yang dianggap berharga oleh masyarakat, maka itulah mata wang diterima pakai. Hari ini, timbul pula bitcoin yang sohor kini dan dikatakan, mudah serta senang diterima pakai dalam transaksi digital. Masyarakat heboh mencari hukum, sama ada halal atau haram bitcoin ini. Banyak pandangan yang dirujuk sama ada ulama dan pakar kewangan Islam. Pendapat yang diberikan nyata berbeza. Mufti Shawki Allam dari Mesir mengharamkan bitcoin atas dasar elemen perjudian. Ia juga membuka pintu kepada pengubahan wang haram. Pengarah Hal Ehwal Turki juga menyatakan, bahawa bitcoin adalah bertentangan dengan Islam kerana ia tidak dikawalselia. Ramai yang cuba untuk memahami kompleksiti kerana ia sesuatu yang baharu bagi semua orang. Kebanyakan pengasas mata wang digital berpendapat, logik adalah faktor utama. Sentralisasi mata wang menyebabkan banyak kesusahan dan peraturan maka mereka memilih sesuatu yang menyenangkan dan lari dari konsep tradisional. Peliknya, sehingga ke hari ini masih belum ketentuan siapakah pengasas bitcoin yang misteri di sebalik nama, Satoshi Nakamoto. Di mana puncanya dan apakah tujuannya masih menjadi tanda tanya. Bitcoin adalah salah mata wang kripto yang lahir secara digital. Digunakan sebagai mata wang untuk memastikan keselamatan sesuatu transaksi. Jadi, semua transaksi dijalankan menerusi kod. Tidak dikawal oleh mana-mana negara, nilainya ditentukan oleh masyarakat. Menariknya, kajian dari Forum Kewangan Islam 2016 (IMF) menunjukkan nilai bitcoin lebih tinggi dari minyak, emas dan euro. Menurut majalah The Guardian, terdapat 800 mata wang digital yang bernilai RM383 billion! Selain dari bitcoin, mata wang kripto melahirkan banyak lagi mata wang lain yang dike Continue reading >>

Buat Duit Online Dengan Mesin Mining Bitcoin Dan Altcoin Di Malaysia!

Buat Duit Online Dengan Mesin Mining Bitcoin Dan Altcoin Di Malaysia!

Buat Duit Online Dengan Mesin Mining Bitcoin dan AltCoin Di Malaysia! Apa itu Bitcoin dan Mengapa anda perlu memiliki Bitcoin? Apa kata mereka yang BOLEH DIPERCAYAI mengenai BITCOIN? Ya! Masih ramai yang tidak tahu apa itu Bitcoin? Bitcoin merupakan satu bentuk mata wang digital dan ianya dicipta dan digunakan secara elektronik. Yang lebih utama adalah bitcoin tiada siapa yang mengawalnya. Bitcoin tidak dicetak, seperti Dolar, Euro atau Ringgit Malaysia. Bitcoin yang dihasilkan oleh manusia menggunakan mesin komputer (mining machine) di seluruh dunia, dengan menggunakan perisian untuk menyelesaikan masalah matematik. Ia adalah contoh pertama kategori wang yang semakin banyak dikenalisebagai cryptocurrency. Apa yang menjadikan bitcoin berbeza daripada mata wang biasa? Bitcoin boleh digunakan untuk membeli barang-barang elektronik. Dari segi ini, ia sama seperti Dolar, euro, atau Ringgit Malaysia konvensional, yang turut diniagakan secara digital. Walau bagaimanapun, ciri-ciri Bitcoin lebih istimewa berbanding dengan wang konvensional, adalah bahawa ia tiada institusi (decentralized). Tiada institusi tunggal mengawal rangkaian Bitcoin. Ini membuatkan sesetengah orang selesa & selamat dengan bitcoinkerana ia bermakna bahawa bank yang besar tidak dapat mengawal wang mereka.Ini yang membuatkan bitcoin sangat istimewa dikalangan penggemar matawang digital. Seorang software developer yang dipanggil Satoshi Nakamoto mencadangkan Bitcoin, dimana ianya merupakan sistem pembayaran elektronik berdasarkan matematik. Idea ini adalah untuk menghasilkan mata wang yang tidak dikawal mana-mana kerajaan pusat, transaksi secara elektronik, kepantasan transaksi serta-merta, dengan bayaran transaksi yang sangat rendah. Tiada sesiapa. Mata wang ini tiada fizikal dan tidak dicetak oleh bank p Continue reading >>

Potensi Bitcoin Meningkatkan Pendapatan Anda | Bitcoin Aset Jutawan

Potensi Bitcoin Meningkatkan Pendapatan Anda | Bitcoin Aset Jutawan

Mengikut ilmu asas ekonomi semakin kurang pengeluaran,semakin banyak permintaan dan Harga akan melambung naik,ketika ini sesiapa yang ada meyimpanbanyak bitcoin dia bebas masalah kewangan!! Anda Sering Mendengar @ Menyebut BITCOIN Tetapi Tidak Tahu Bagaimana Cara dan Potensinya Yang Mampu Meningkatkan Kewangan Anda Kerana Tiada Orang Mendedahkannya Kepada ANDA Memang Susah Nak Percaya POTENSI BITCOIN Ini Boleh Menghasilkan Pendapatan Kalau Anda Tidak Ada Ilmu POTENSI BITCOIN DARIPADA TAHUN 2008 TAHUN 2020 Jika Sekarang andatelah memiliki simpanan 25 bitcoin ,anda merupakan orang yang sangat bijik kerana jangkaan pakar analisis bitcoin dunia 'Tim Draper' Tahun 2018 nilai 1 bitcoin akan mececah $10,000usd bersamaan RM44.0000 dan bila jangkaan ini menjadi kenyataan anda telah pun mempunyai simpanan RM1juta pertama kerana jankaan yang dibuat 4 tahun sebelumnya nilainya akan naik menjadi rm4000 1 bitcoin telah pun menjadi kenyataan .Anda boleh klik kotak dibawah untuk melihat harga terkini 1 bitcoin. Klik Untuk Lihat Harga Semasa 1 Bitcoin (xtc)? Jika Anda benar-benar mahu terlibat dalam Industri BITCOIN ,anda WAJIBmembaca maklumat yang saya kongsikan ini TAHNIAH!!! Jika anda sedang mencari ILMUdan KAEDAH untuk membuat Pelaburan Bitcoin dengan BETUL, TEPAT, SELAMAT maka anda telahpun tiba di tempat yang betul. Saya akan MEMBONGKARKAN kepada anda Rahsia Pelaburan Bitcoin Terlebih dahulu anda perlu tahu dalam dunia Bitcoin terdapat 4 golong manusia dan anda berada digolongan mana : Tidak pernah dengar,tidak tahu dan tidak ada simpan Bitcoin Pernah dengar tapi tidak ambil tahu potensi Bitcoin dan tiada Bitcoin Pernah dengar ,tahu potensinya dan ada simpan Bitcoin sahaja Pernah dengar,tahu potensinya,ada simpan Bitcoin dan ada lombong bitcoin Sekarang saya nak bawa anda berfiki Continue reading >>

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join?

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join?

Bitcoin Matawang Digital Yang Semakin Popular, Boleh Ke Kita Join? Apa Kata Bank Negara Malaysia & Fatwa Malaysia Cuba tengok gambar di atas? Apa yang anda nampak? Seunit Bitcoin pada awal tahun 2013 hanyalah bersamaan dengan $13 USD, tetapi pada hari ini ia menjangkau lebih daripada $1,100 USD. Gila ke apa Bitcoin ni? Baca dulu daripada BNM yang pernah mengeluarkan kenyataan pada tahun 2014 berkenaan dengan Bitcoin seperti berikut: Bitcoin (mata wang digital) tidak diiktiraf sebagai sah diperlakukan di Malaysia. Bank Negara Malaysia tidak mengawal selia urus niaga Bitcoin. Orang ramai diingatkan supaya berhati-hati terhadap risiko berkaitan penggunaan mata wang digital tersebut. Habis tu nak buat apa pulak dengan Bitcoin ni? BNM pun tak iktiraf ianya sebagai matawang. Apa Kata Majlis Fatwa Malaysia Berkenaan Bitcoin? Mungkin anda tidak dapat akses Blog Fatwa Malaysia seperti di atas, jadi kami screenshot untuk anda. Kalau nak view arkibweb tersebut, boleh ke: Hukum penggunaan bitcoin sebagai medium untuk bermuamalat Kalau malas nak baca panjang sangat atau kecik sangat gambar tersebut, secara kesimpulannya: Dari sudut ekonomi Islam, Bitcoin tidak sesuai dijadikan matawang kerana: Boleh dimasuki unsur spekulasi yang melampau Nilainya juga tidak stabil dan boleh naik secara mendadak Tidak dikawal oleh mana-mana badan berautoriti Kesimpulannya, tak perlulah nak sertai mana-mana skim melombong Bitcoin di Malaysia ni. Takut nanti pelaburan anda hangus, atau Bitcoin anda tidak boleh digunakan, atau masa anda terbuang begitu saja, tak pun anda terlibat di dalam aktiviti yang haram dari segi undang-undang dan juga Islam. Hidup pun mesti tak tenteram Banyak Lagi Pelaburan Halal Lagi Menguntungkan Bagi pelaburan pula, kita boleh guna pakai konsepHigh Risk, High Return;bergantun Continue reading >>

More in ethereum