CryptoCoinsInfoClub.com

Bahaya Bitcoin Malaysia

Menakar Masa Depan Bitcoin Dan Mata Uang Digital Di Indonesia

Menakar Masa Depan Bitcoin Dan Mata Uang Digital Di Indonesia

Menakar Masa Depan Bitcoin dan Mata Uang Digital di Indonesia Kustin Ayuwuragil, CNN Indonesia | Kamis, 14/09/2017 12:40 WIB Minat Indonesia untuk investasi BitCoin atau mata uang digital lainnya belum setinggi negara lain. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid) Jakarta, CNN Indonesia -- Bitcoin dan mata uang digital (cryptocurrency) belakangan kian populer di Indonesia. Bahkan pada Mei silam, nilai tukar satu keping BitCoin setara dengan 20 juta rupiah. Namun begitu, tidak sedikit orang yang mempertanyakan masa depan mata uang digital, terutama terkait dengan fluktuasi harga dan keamanan bertransaksi. Menanggapi hal itu, CEO Bitcoin Indonesia, Oscar Dermawan menyatakan bahwa cryptocurrency adalah pencapaian teknologi luar biasa. Sebelumnya, pendapat senada juga diutarakan pendiri Microsoft, Bill Gates. Oscar mengungkapkan ada beberapa alasan yang membuat mata uang digital berbeda dengan versi konvensional. Salah satu alasannya, lantaran BitCoin dan mata uang digital lainnya memanfaatkan sistem yang bisa berjalan tanpa bergantung kepada server yang terpusat. Seluruh servernya terdesentralisasi dan seluruh transaksinya terverifikasi secara otomatis tanpa campur tangan manusia. OJK Jamin Fintech Pinjam-Meminjam Bebas Penyalahgunaan Sistem desentralisasi ini juga mengunci pasokan BitCoinyang ada pada jumlah tertentu saja, tidak dapat bertambah lebih dari yang sudah ditentukan. "Cara kerja sistem ini bahkan dikomentari oleh Bill Gates dengan sebutan "BitCoin is a technological tour de force" yang berarti sebagai sebuah pencapaian teknologi yang luar biasa. Selama masih ada 1 pengguna saja, pengguna BitCoin di internet maka jaringan bitcoin tidak akan down karena sifat servernya yang terdesentralisasi," terangnya dalam pesan surel kepada CNNIndonesia.com. Sementara itu, peredaran Continue reading >>

Bnm Tidak Iktiraf Bitcoin Sebagai Sah Diperlakukan Di Malaysia

Bnm Tidak Iktiraf Bitcoin Sebagai Sah Diperlakukan Di Malaysia

BNM tidak iktiraf Bitcoin sebagai sah diperlakukan di Malaysia KUALA LUMPUR Masih ramai yang kurang jelas dengan apa yang diperkatakan tentang Bitcoin. Secara ringkasnya, Bitcoin merupakan matawang digital yang digunakan di internet dan sistem pembayaran digital yang pantas. Ia boleh dihantar dari satu individu kepada individu lain di seluruh dunia tanpa dibatasi oleh sebarang jenis matawang di dunia. Pada hari ini, nilai satu Bitcoin adalah bersamaan dengan RM70,900! Walau bagaimanapun, pihak Bank Negara Malaysia hari ini (17 Disember) telah mengemaskini kenyataan mengenai Bitcoin yang dikeluarkan pada 3 Januari 2014 menyatakan bahawa Bitcoin (matawang digital) tidak diiktiraf sebagai sah diperlakukan di Malaysia. Di samping itu, BNM juga tidak mengawal selia urus niaga Bitcoin dan mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati terhadap risiko berkaitan penggunaan matawang digital tersebut. Orang ramai diingatkan bahawa matawang digital tidak sah di Malaysia. Perniagaan matawang digital tidakterdapat dalam piawaian atau peraturan pengendalian kehematan dan pasaran yang terpakai bagi institusi kewangan yang dikawal oleh Bank Negara. Walau bagaimanapun, pihak BNM tidak melakukan tindakan pengharaman bagi perdagangan Bitcoin ini. Mana-mana individu yang menggunakan atau menguruskan matawang digital ini perlu menanggung sendiri jika berlaku sebarang kerugian atau pertikaian. Sehingga kini, hanya negara Jepun sahaja yang mengiktiraf penggunaan Bitcoin sebagai salah satu bentuk pembayaran undang-undang. Bukan sahaja itu, bermula Februari tahun hadapan, syarikat-syarikat Jepun juga akan mula membayar gaji pekerja mereka dengan menggunakan matawang digital ini. Walaupun penggunaan Bitcoin tidak diiktiraf sebagai sah untuk dijalankan di Malaysia, urusniaga bagi matawang digital Continue reading >>

Bi Sebutkan Bahaya Bitcoin Sebagai Alat Transaksi Dan Investasi

Bi Sebutkan Bahaya Bitcoin Sebagai Alat Transaksi Dan Investasi

BI Sebutkan Bahaya Bitcoin sebagai Alat Transaksi dan Investasi Agus Martowardojo, Indonesia's Central Bank Governor, attends a press conference at the bank's headquarters in Jakarta November 17, 2015.REUTERS/Darren Whiteside TEMPO.CO, Jakarta -Gubernur Bank Indonesia Agus Martowardojo kembali menyebutkan mata uang virtual seperti Bitcoin tak hanya berbahaya jika digunakan dalam transaksi pembayaran, namun juga investasi. Hal itu disebabkan instrumentersebut berisiko akibat tidak adanya regulator atau administrator yang mengawasi. Bitcoin itu juga tidak didasari underlying transaksinya yang menjadi dasar penilaian bitcoin, ujarnya, di Jakarta, Selasa, 23 Januari 2018. Agus Marto menuturkan Bitcoin juga memiliki kemungkinan untuk digunakan sebagai alat pencucian uang dan pendanaan terorisme. Bank Indonesia juga mengingatkan masyarakat agar tidak melakukan perdagangan atau penjualan Bitcoin. Karena kami tidak ingin masyarakat nanti yang bertransaksi dengan Bitcoin melanggar aturan, sehingga berisiko kehilangan dananya. Baca: OJK Melarang Lembaga Keuangan Gunakan Bitcoin Bank Indonesia, kata Agus Marto, selaku otoritas moneter juga telah melarang perusahaan jasa sistem pembayaran yang berada di bawah supervisinya melakukan transaksi terkait Bitcoin. Kami akan mengambil tindakan mulai dari peringatan sampai pencabutan izin kalau terjadi pelanggaran hukum seperti pencucian uang atau pendanaan terorisme. Hal senada juga diungkapkan oleh Menteri Keuangan Sri Mulyani Indrawati. Menurut dia, pelarangan transaksi pembayaran dengan Bitcoin telah diberikan dengan sangat jelas karena keharusan penggunaan instrumen rupiah. Sri Mulyanimenyebutkan pihaknya berulang kali telah mengingatkan kalau instrumen investasi ini tidak ada basisnya. "Makanya rawan bisa menciptakan bubble atau bou Continue reading >>

'adakah Jelmaan Malaikat'

'adakah Jelmaan Malaikat'

KETIKA keghairahan dunia yang begitu tertumpu dengan Bitcoin, pernahkah kita berfikir tentang kisah misteri di sebalik penciptaan mata wang digital tersebut. Pasti akan ada yang tertanya-tanya, apakah yang begitu misteri dengan Bitcoin? Di manakah plot menarik tentang mata wang yang begitu hangat dibicarakan seluruh dunia sehingga mampu memberi revolusi baharu dalam sistem mata wang dunia? Pastinya kisah pengasas Bitcoin itu sendiri iaitu, Saitoshi Nakamoto. Beliau merupakan sebuah misteri yang perlu diketahui oleh orang ramai kerana secara tiba-tiba bertindak menarik diri daripada terlibat dengan ciptaannya itu selepas beberapa tahun memperkenalkannya. Menjadi persoalan, kenapa perlu beliau menarik diri sedangkan perniagaan Bitcoin yang diciptanya itu bakal menjadi satu revolusi mata wang di seluruh dunia dan boleh menjana pendapatan yang sangat lumayan? Tindakan Nakamoto itu ternyata menimbulkan tanda tanya bukan sahaja kepada masa depan mata wang digital tersebut, malah kepada identiti sebenar dirinya. Pengerusi Virtue Fintech, Dr. Wan Muhammad Hasni Wan Sulaiman berkata, dia begitu mencurigai siapakah insan yang bernama Saitoshi Nakamoto kerana pencipta Bitcoin itu seakan-akan zero identity atau identiti sifar setelah melenyapkan diri daripada khalayak awam. Beliau yang juga Ketua Pegawai Eksekutif syarikat kewangan berpangkalan di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) itu berkata, Nakamoto sekadar muncul dalam bentuk e-mel, malah kehadirannya itu juga tidak boleh ditentukan menerusi IP Address. Kehadirannya sememangnya satu misteri, betul-betul misteri. Pada akhir 2008, Nakamoto telah memuat naik kod untuk Bitcoin, namun pada pertengahan 2010 dia menyatakan telah menjalankan tugasnya dan tidak mahu lagi terlibat, dia menyerahkan kepada orang lain. Malaikat itu nur (ca Continue reading >>

Tidak Dapat Sentuh Atau Lihat, Mata Wang Bitcoin Semakin Popular

Tidak Dapat Sentuh Atau Lihat, Mata Wang Bitcoin Semakin Popular

Tidak dapat sentuh atau lihat, mata wang Bitcoin semakin popular KUALA LUMPUR: Mata wang digital, atau dikenali cryptocurrency, masih istilah asing di kalangan masyarakat umum, namun ia berpotensi menjadi kaedah utama urus niaga masa depan. Di Malaysia, nilai urusniaga mata wang digital seperti Bitcoin naik mendadak sejak tahun lalu, daripada RM130,000 pada Julai 2015 kepada RM730,000 setakat 16 Julai tahun ini. Walaupun mungkin masih disandarkan kepada sistem fiat sedia ada, mata wang kripto atau sekurang-kurangnya pembayaran digital adalah masa hadapan, kata pengasas Bitcoin Malaysia, Colbert Low. Dunia sedang dalam perubahan. Persoalannya sama ada anda dapat menyesuaikan diri atau tidak, katanya dalam wawancara bersama FMT. Pengguna aktif yang juga pelopor Bitcoin tempatan Ragunathan Ramankrishnan berkata nilai Bitcoin yang jauh meningkat sejak mula diperkenalkan adalah bukti ia semakin mendapat tempat di seluruh dunia. Empat tahun lalu, satu bitcoin hanya berharga RM50. Hari ini nilainya kira-kira RM2,000, katanya kepada FMT. Low dan Ragunathan merupakan perunding cryptocurrency dan antara pelopor fenomena Bitcoin di negara ini. Bitcoin adalah aset digital dan sistem pembayaran yang diasaskan seorang individu misteri bernama Satoshi Nakamoto pada 2009. Melalui kaedah ini, transaksi dijalankan secara terus antara individu tanpa melibatkan orang tengah iaitu bank, dan setiap transaksi direkodkan dalam sebuah lejar awam yang dinamakan blockchain. Menurut Low, Bitcoin dicipta atas semangat mengenepikan teori ekonomi dan sistem mata wang semasa. Mata wang konvensional perlu disandarkan kepada sesuatu. Dolar AS dahulu disandarkan kepada emas, kini wang fiat tidak disandarkan kepada apa-apa. Ada yang menganggapnya sebagai kertas tandas. Maka individu yang mencetuskan Bitc Continue reading >>

Bank Perancis Beri Amaran Risiko Bitcoin

Bank Perancis Beri Amaran Risiko Bitcoin

PARIS: Bitcoin adalah aset spekulatif dan orang ramai yang melabur mata wang itu melakukannya dengan risiko sendiri, kata Gabenor Bank of France, Francois Villeroy de Galhau. Amaran itu diberi selepas dagangan mata wang maya itu tidak menentu kebelakangan ini. "Kita perlu jelas, bitcoin bukan mata wang, malah bukan juga mata wang kripto," kata Villeroy dalam satu kenyataan dalam satu persidangan di Beijing, menurut Bank of France. "Ia aset spekulatif. Nilai dan ketidaktentuan keterlaluan tidak mempunyai asas ekonomi, malah ia bukan tanggungjawab sesiapa. Bank of France mengingatkan sesiapa yang melabur dalam bitcoin bahawa mereka melakukannya dengan risiko sendiri keseluruhannya," katanya. Bitcoin berlegar sekitar AS$9,600 dalam dagangan tidak menentu semalam, selepas jatuh kira-kira 15 peratus daripada paras tertinggi dalam sejarah minggu ini apabila beberapa pengurus wang memberi amaran gelembung dan kejatuhan berterusan nilainya. Bitcoin kali terakhir diniagakan susut sekitar 3.4 peratus pada AS$9,612.60 di bursa Bitstamp berpangkalan di Luxembourg, berbanding rekod tertinggi AS$11,395 yang dicatatkan pada Rabu. Pada Khamis, nilainya susut serendah AS$9,000. Penurunan terbaru ini berbeza dengan kenaikan mendadak beberapa bulan sebelum ini. Bitcoin melonjak hampir 1,100 persen setakat tahun ini pada Rabu. Malah, setakat semalam ia masih lagi meningkat 915 peratus. Seorang pengurus kekayaan berkata, analisis carta teknikal meramalkan penurunan lebih ketara. "Pembetulan akan menjadikan bitcoin kembali ke paras sokongan carta sebelum ini iaitu sekitar AS$7,500. Ia penurunan 20 peratus berbanding harga semasa," kata penasihat ekuiti dan derivatif ASR Wealth, Shane Chanel. "Tanpa utiliti setiap hari, spekulasi tulen meningkatkan harganya pada masa ini. Peniaga terpaksa me Continue reading >>

Cryptocurrency Di Malaysia Tercemar Dengan Scam

Cryptocurrency Di Malaysia Tercemar Dengan Scam

Cryptocurrency di Malaysia Tercemar dengan Scam by Akademi JL | Jul 3, 2017 | Information | 0 comments Jika sebelum ini, kami telah mendedahkan kepada mengenai cryptocurrency ini di dalam topik bitcoin. Mungkin ada lagi di antara anda yang terlepas akan topik tersebut. Anda boleh klik SINI untuk meninjau kembali akan maksud cryptocurrency sambil memahami akan fungsinya. Seperti yang anda sedia maklum, cryptocurrency ini adalah satu teknologi baharu dalam dunia kewangan. Ia adalah satu disruptive technology yang boleh mengubah sistem kewangan sedia ada. Walaupun bitcoin merupakan salah satu cryptocurrency yang terbesar di pasaran, tapi sebenarnya banyak lagi jenis cryptocurrency lain yang wujud. Kalau ikutkan ada lebih 500 jenis cryptocurrency. Anda boleh lihat 10 senarai cryptocurrency yang terbesar seperti di bawah ini. Namun, cryptocurrency ni masih lagi dalam fasa awal dan pelaburan masih di tahap sangat berisiko. Risikonya ini anda boleh lihat sendiri pada cryptocurrency jenis bitcoin dan ethereum yang pernah mengalami fasa kejatuhan. Apa yang paling teruk adalah kejatuhan harga pada ethereum currency dalam masa seminit dari $319USD kepada $10cent, sebelum ia melakukan rebound kembali kepada harga asal. Kesan kejatuhan mendadak tersebut telah menyebabkan ramai pelabur di dalam ethereum mengalami kerugian yang teruk akibat kejatuhan tersebut. Kenapa hal sebegini terjadi?? Tahukah anda yang market ini mempunyai instrumen hyperspeculative walaupun legit. Oleh itu, barang siapa yang terlibat dalam market ni kena berhati-hati dengan spekulatif-spekulatif kerana hyperspeculative inilah yang menyebabkan ramai orang tertipu untuk beli ketika harga berada di puncak. Sedangkan ianya hanya merugikan kerana saat mereka membelinya pada harga tinggi, pihak yang mmebuat spekulati Continue reading >>

Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin? | Comparehero.my

Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin? | Comparehero.my

Di Malaysia, Bitcoin merupakan antara pilihan utama untuk pelaburan matawang digital, dengan 52.6% pelabur matawang digital menjadikannya sebagai alternatif pelaburan . Bitcoin ialah matawang digital pertama yang telah dilancarkan pada tahun 2009. Setakat ini, terdapat lebih kurang 700 matawang digital yang didagangkan, tetapi Bitcoin didagangkan di lebih 40 buah negara di seluruh dunia. Status matawang digital bermaksud tiada wang kertas atau duit syiling yang akan dikeluarkan oleh kerajaan, sebaliknya, wang ini akan dijana sepenuhnya oleh komputer. Bitcoin ialah kerana faktor kepantasan wang tersebut boleh bertukar milik tanpa nama (anonymously). Urusniaga boleh dilakukan tanpa perlukan identiti terbuka, tetapi masih lagi boleh dijejak dari pangkalan data dalam talian yang dikenali sebagai blockchain. Persepsi umum tentang Bitcoin dan matawang digital yang lain ialah berbeza dari saham ataupun bon, ia menawarkan pelabur di Malaysia peluang untuk pelaburan yang kurang berisiko dan lebih menguntungkan. Menurut laporan theSun, kebanyakan rakyat Malaysia membeli Bitcoin kerana: 5X 360 Rewards Points for Dining, Departmental Stores & Overseas spend Adakah Bitcoin dikawal selia di Malaysia? Sehingga kini, Bank Negara Malaysia masih belum mengeluarkan kenyataan tentang status undang-undang dagangan Bitcoin dan matawang digital yang lain. Namun BNM kini dalam perbincangan untuk menjalinkan kerjasama dengan Luno, syarikat startup Bitcoin untuk mengadakan bengkel serta sesi latihan mengenai subjek ini. Oleh itu, perkembangan yang positif boleh dijangkakan dalam hal ini untuk tahun-tahun akan datang. Buat masa sekarang, kekurangan pengawalan dan penyelian undang-undang di Malaysia mungkin menjadi penghalang untuk perdagangan Bitcoin. Oleh itu, sebaik sahaja kerajaan Malaysia me Continue reading >>

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah

Pelaburan Bitcoin, Adakah Ia Peluang Atau Musibah Dalam dunia kewangan, satu teknologi atau penemuan baru yang paling hipster setakat ini adalah Bitcoin. Mungkin anda pernah dengar pasal pelaburan Bitcoin, tentang status halal haram Bitcoin, scam Bitcoin, dan ada yang kaitkan Bitcoin dengan MLM. Ada yang sangat taksub dengan Bitcoin sehingga sanggup berhenti kerja. Anda mungkin pernah cuba google what is Bitcoin, dan jumpa ayat lebih kurang macam ini: Bitcoin adalah satu cryptocurrency atau matawang digital yang bersifat decentralized dan menggunakan teknologi blockchain. Agak-agak anda faham tak? Cryptocurrency? Blockchain? Decentralised? Teknologi-teknologi ini sebenarnya agak complicated even orang kerja IT pun pecah kepala juga nak faham. Tapi, cara paling senang untuk faham Bitcoin adalah dengan menganggap ia sebagai emas digital. Kenapa emas? Kenapa bukan macam duit ringgit (duit fiat)? Nama pun coin, duit lah tu kan? Macam ini. Sebab ia tak sama dengan duit Ringgit/Dollar adalah dari 3 segi: 1. Nilai duit berbeza ikut negara dan nilai dia bergantung kepada prestasi negara tersebut contoh, kalau negara perang, matawang akan jatuh. Tapi nilai Bitcoin dan emas sama di mana-mana dalam dunia ini. 2. Duit diuruskan oleh bank, Bitcoin diuruskan oleh pengguna sendiri (atau mungkin lebih tepat; oleh teknologi). 3. Duit boleh dicetak ikut keperluan, Bitcoin dan emas hanya boleh dilombong dan jumlahnya terhad. Jadi ia lagi mirip macam emas, berbanding duit fiat. Dan, ia menjadi platform terbaik jual beli di alam digital, sebab ia memang lahir secara digital dengan bertujuan untuk menjadi matawang digital. Persamaan dengan duit biasa? Keduanya boleh digunakan untuk beli barang atau servis yang guna sistem online (walaupun tak banyak lagi sistem/bisnes yang terima Bitcoin di Continue reading >>

Bahaya, Menkeu Larang Masyarakat Investasi Bitcoin

Bahaya, Menkeu Larang Masyarakat Investasi Bitcoin

23:36 WIB. Pelindo III - Pelindo III batalkan rencana akuisisi PT Gresik Jasatama. 23:35 WIB. PT Garam - PT Garam target peningkatan produksi garam menjadi 350.000 ton tahun ini. 23:33 WIB. Batik Air - Batik Air berencana datangkan 4 unit Airbus A321 Neo di tahun 2019. 23:32 WIB. PII - PT Penjamin Infrastruktur Indonesia kaji proyek satelit Kominfo. 23:31 WIB. Gaikindo - Sejak Desember, Gaikindo minta kepada LPEM UI untuk melakukan kajian terkait mobil sedan. 23:30 WIB. Pelni - Pelni siap angkut 6.000 sepeda motor dalam program mudik bareng. 23:25 WIB. BUMN - KPK menduga banyak BUMN yang melakukan praktik korupsi dalam beberapa proyeknya. 23:25 WIB. BUMN - Menteri BUM harap "Mandiri Jogja Marathon" bisa masuk kalender acara maraton dunia. 23:21 WIB. PLN - PLN prediksi kebutuhan gas hingga 10 tahun ke depan turun 40%. 23:21 WIB. PLN - Moodys Investor Service menaikkan peringkat surat utangPLN dari Baa3 ke Baa2. 23:19 WIB. Pertamina - Pertamina siapkan pengganti pipa bocor di Teluk Balikpapan. 22:44 WIB. Xiaomi - Bos Xiaomi, Lei Jun, pamer gelang pintar Mi Band 3. 22:42 WIB. Tesla - Tesla krisis, Elon Musk mengambinghitamkan robot. 22:41 WIB. Startup - Angon, startup digital binaan Indigo, mengikuti CEO Forum di The Majestic Centre, Selandia Baru. 22:40 WIB. Apple - Apple mulai uji perakitan iPhone rasa Bollywood. Bahaya, Menkeu Larang Masyarakat Investasi Bitcoin Menteri Keuangan, Sri Mulyani Indrawati, mengharapkan masyarakat tidak berspekulasi untuk berinvestasi di mata uang digital, di antaranya Bitcoin, yang kini mulai dilirik sebagai suatu produk investasi. "Bagi Indonesia, yang nampaknya sering dimunculkan karena harganya makin tinggi, ini dilirik sebagai suatu bentuk investasi. Tapi kami tidak berharap terjadi spekulasi ataububbleyang kemudian bisa merugikan," uj Continue reading >>

Bi Ingatkan Bahaya Bitcoin: Dari Cuci Uang Hingga Terorisme

Bi Ingatkan Bahaya Bitcoin: Dari Cuci Uang Hingga Terorisme

BI Ingatkan Bahaya Bitcoin: Dari Cuci Uang Hingga Terorisme TEMPO.CO, Jakarta -Bank Indonesia kembali menegaskan larangan penggunaan mata uang virtual Bitcoin sebagai alat pembayaran. Indonesia hanya menerima Rupiah sebagai alat pembayaran yang sah sesuai ketentuan dalam Undang-Undang Nomor 7 Tahun 2011 tentang Mata Uang. "Pemilikian virtual currency sangat berisiko dan sarat akan spekulasi," kata Direktur Eksekutif Departemen Komunikasi Bank Indonesia, Agusman, seperti dilansir keterangan tertulis, Sabtu, 13 Januari 2018. Pasalnya, mata uang tersebut tidak memiliki otoritas yang bertanggung jawab, tidak memiliki administrator resmi dan tidak ada underlying asset yang mendasari harga mata uangnya. Agusman menuturkan Bank Indonesia sebagai otoritas di bidang Moneter, Stabilitas Sistem Keuangan dan Sistem Pembayaran senantiasa berkomitmen menjaga stabilitas sistem keuangan, perlindungan konsumen dan mencegah praktik-praktik pencucian uang dan pendanaan terorisme. Selain itu Bitcoinrawan digunakan sebagai sarana pencucian uang dan pendanaan terorisme, sehingga dapat mempengaruhi kestabilan sistem keuangan dan merugikan masyarakat, kata Agusman. Dia menuturkan nilai perdagangan Bitcoin juga sangat fluktuatif sehingga rentan terhadap risiko penggelembungan (bubble).Bank Indonesia menilai semua risiko tersebut dapat mempengaruhi kestabilan sistem keuangan dan merugikan masyarakat. "Oleh karena itu, Bank Indonesai memperingatkan kepada seluruh pihak agar tidak menjual, membeli, atau memperdagangkan virtual currency," ujar Agusman. Sebagai otoritas sistem pembayaran, Bank Indonesia melarang seluruh penyelenggara jasa sistem pembayaran. Hal itu dimulai dari prinsipal, penyelenggara switching, penyelenggara kliring, penyelenggara penyelesaian akhir, penerbit, acquirer, payment g Continue reading >>

Kaji Wang Digital | Harian Metro

Kaji Wang Digital | Harian Metro

Kuala Lumpur: Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengeluarkan garis panduan mengenai mata wang digital atau crypto menjelang akhir tahun ini. Gabenor Bank Negara Tan Sri Muhammad Ibrahim berkata, mata wang crypto mendapat banyak perhatian bank pusat di seluruh dunia dan BNM mengkaji mengenainya. Beliau berkata, garis panduan itu akan memberi tumpuan terhadap aspek anti pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan. Menurutnya, kajian mengenai mata wang crypto sedang dilaksanakan dan butiran lanjut yang diterima akan dijadikan garis panduan dan dikeluarkan sebelum akhir tahun ini. Kami mahu memastikan wujud garis panduan yang jelas bagi mereka yang mahu mengambil bahagian dalam sektor ini, katanya pada sidang media selepas merasmikan Simposium Global mengenai Institusi Kewangan Pembangunan, di sini, semalam. Sebelum ini, BNM mengeluarkan kenyataan mengenai Bitcoin (mata wang digital) yang tidak diiktiraf sebagai sah diperlakukan di Malaysia. BNM berkata, bank pusat itu tidak mengawal selia urus niaga Bitcoin dan orang ramai diingatkan supaya berhati-hati terhadap risiko berkaitan penggunaan mata wang digital berkenaan. Mata wang crypto seperti Bitcoin adalah aset digital yang direka bentuk untuk berfungsi sebagai medium pertukaran menggunakan kriptografi bagi memastikan transaksi yang terjamin dan mengawal penciptaan unit mata wang tambahan. Sementara itu, Muhammad berkata, pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan inflasi yang terkawal memberi kelonggaran kepada bank pusat itu untuk merumuskan dasar bagi kadar faedah. BNM tidak mengubah kadar dasar semalaman pada 3.0 peratus awal bulan ini dan mengekalkan kadar stabil itu sejak Julai 2016. Kadar inflasi mencecah paras tertinggi dalam tempoh lapan tahun pada 5.1 peratus pada Mac hingga menimbulkan kebimbangan dalam kalangan peng Continue reading >>

Pihak Berkuasa Thai Mula Sedar Bahaya Wang Kripto

Pihak Berkuasa Thai Mula Sedar Bahaya Wang Kripto

Pihak berkuasa Thai mula sedar bahaya wang kripto Dikemaskini 2 bulan yang lalu Diterbitkan pada 18 Feb 2018 6:30PM 0 komen Walaupun penggunaan mata wang kripto oleh sindiket dadah di Thailand agak perlahan tetapi lain pula dengan sindiket pusat-pusat panggilan palsu yang juga menggunakan mata wang digital dan menjadikannya sebahagian daripada "modus operandi" mereka. Gambar AFP, 18 Februari, 2018. PIHAK berkuasa Thailand kini mula memberi lebih tumpuan kepada dark web (laman web yang menyembunyikan alamat IP server) mata wang digital disebabkan peningkatan penggunaan mata wang kripto seperti Bitcoin oleh kumpulan penjenayah untuk menyembunyikan jejak transaksi wang haram mereka. Oleh kerana menyedari bahaya yang ditimbulkan oleh mata wang kripto yang sukar dikesan oleh penguatkuasaan undang-undang, Biro Anti Narkotik (NSB) telah melatih anggota penguatkuasanya mengenai selok-belok mata wang digital dan kesannya terhadap usaha memerangi sindiket dadah di negara itu. "Jika semua sindiket dadah beralih menggunakan Bitcoin untuk urus niaga dadah, usaha untuk menjejaki transaksi wang haram akan menjadi lebih sukar. Kami tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam buat masa ini mengenai Bitcoin, jadi ia sangat mencabar," kata ketuanya Lt Jen Sommai Kongvisaisuk kepada Bernama di Bangkok, baru-baru ini. Menurut beliau, NSB hanya menangani satu kes melibatkan penggunaan mata wang kripto sebelum ini tetapi menjangka lebih banyak sindiket dadah tempatan akan mengikut jejak langkah sindiket dadah antarabangsa yang menjadi rakan mereka dalam menggunakan Bitcoin dan mata wang digital yang lain. Sommai berkata satu-satunya kes dadah dan Bitcoin di Thailand melibatkan seorang lelaki warga Kanada tetapi beliau tidak mengulas lanjut. Walaupun penggunaan mata wang kripto oleh sindiket da Continue reading >>

Hati-hati! Uang Digital Bitcoin Sangat Berbahaya

Hati-hati! Uang Digital Bitcoin Sangat Berbahaya

Hati-Hati! Uang Digital Bitcoin Sangat Berbahaya Jakarta - Beberapa negara sudah menyadari akan bahaya Bitcoin. Betapa tidak, mata uang digital ini sangat fluktuatif, bulan lalu masih USD 340 kini nilainya sudah tembus USD 1.240. Seperti dikutip detikINET dari CNBC, Jumat (13/12/2013), European Banking Authority (EBA) akan mengeluarkan peringatan kepada warganya Jumat mendatang. Peringatan ini fokus kepada tingginya fluktuasi nilai tukar uang digital, 'dompet digital' yang sangat rentan diretas (di-hack), dan tidak adanya payung hukum bagi Bitcoin. Selain Eropa, Pemerintah China juga sudah melarang perbankan setempat untuk memproses seluruh transaksi yang berhubungan dengan Bitcoin. Pasalnya, mata uang digital ini sangat populer di China dan jumlah penggunanya terus bertambah. Tapi tidak semua pemangku kebijakan memandang negatif Bitcoin. Gubernur Bank Sentral AS The Federal Reserve, Ben Bernanke, menilai Bitcoin bisa jadi alat tukar yang berguna, jika saja bisa diatur dengan baik dan tidak disalahgunakan untuk tindak pencucian uang seperti selama ini. Yang diuntungkan dari fluktuasi nilai Bitcoin ini adalah investor, sedangkan pemerintahnya was-was. Karena selama ini dedemit dunia maya memakai Bitcoin untuk kegiatan ilegal, seperti cuci uang atau jual beli narkoba dan senjata. Ada beberapa risiko yang ditekankan EBA dalam larangan soal Bitcoin ini, antara lain mudahnya 'dompet digital' disusupi virus atau peretas sehingga uang investor, katakanlah Rp 10 miliar, bisa menguap dalam hitungan detik tanpa ada jaminan bisa kembali lagi sepeser pun. Selain itu, tempat atau pihak yang memfasilitasi transaksi Bitcoin juga bisa kena serangan hacker atau bangkrut tiba-tiba sehingga banyak orang yang selama ini menggunakan jasanya kena kerugian. Kerugian ini tentunya tidak bisa d Continue reading >>

Memahami Risiko Crypto Currency

Memahami Risiko Crypto Currency

Semua benda dalam dunia ada risiko. Nak keluar rumah masuk kereta pun ada risiko tersalah masuk kereta orang. Buatnya termasuk dalam kereta mak janda, nanti apa kata isteri pula? Namun, kata pepatah, risiko yang terbesar di dalam dunia adalah apabila tidak mengambil apa-apa risiko langsung. Risiko, memang ada. Tetapi sejauh mana kita sanggup mengambil risiko. Ini dipanggil, risk tolerance.Sejauh mana toleransi risiko anda dalam crypto currency? Sebelum nak tahu risk tolerance anda, anda kena tahu dulu apakah risiko crypto currency. Ini adalah kajian tentang risiko crypto currency. Ada banyak sebab crypto hilang. Salah satunya hackers curi dari wallet kita. Tapi kalau kita simpan emas atau duit cash pun boleh hilang. Toyol boleh masuk rumah dan curi duit kita. Yang penting adalah macam mana kita pandai nak kena jaga emas atau duit cash kita. Misalnya tanam emas dalam tanah atau duit cash letak dalam peti besi. Begitu juga dengan crypto. wallet yang kita pakai di exchange tiba-tiba ghaib tak logout wallet kat desktop then ada orang datang transfer semua crypto tak boleh nak retrieve wallet sebab tak simpan backup atau secret key Kalau kita dah buat transaction ke akaun, tiba-tiba kita salah masuk address. Cryptoyang dah transfer tu tak boleh kita nak retrieve balik. Dah bagi duit kat orang, tiba-tiba salah orang, macam mana nak minta balik? Risiko ini hanya kepada yang cuai. 3. Kesukaran nak mencairkan Crypto kepada Cash Ada berjuta duit crypto, tapi tak boleh nak cashkan. Dalam Malaysia, ada berapa mesin atm Bitcoin? Hakikatnya kalau tahu cara sebenarnya ok sahaja. Ada platform di Malaysia atau exchange dimana boleh transfer / withdraw fund masuk ke Maybank2u / CIMB. Basically risiko ini hanya bagi yang tidak mengetahui. 4. Kaya crypto tapi tak ada tempat nak spend Perg Continue reading >>

More in ethereum